200 éve született a betyárok királya
2013/07/16 17:27
1726 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Rózsa Sándor alakját számos szépirodalmi alkotás megörökítette. Megénekelték életét, fényképét pólókon, lemezborítókon láthatjuk. Negyven éven keresztül az Alföld lerettegettebb banditája volt. 

A karrier kezdete

Rózsa Sándor, a legendás alföldi betyárvezér, kettőszáz éve, 1813. július 16-án született a szegedi alsóvárosban, egyes források szerint Röszkén, vagy legalábbis egy környékbeli tanyán. Magyarország leghíresebb betyárjára ma azt mondanák, nehéz gyermekkora volt. Édesanyját korán elvesztette, apja marhalopás közben vesztette életét, testvéröccse a szegedi börtön akasztotta fel magát. Az ifjú Rózsa eleinte bojtárként kereste meg napi betevőjét, de ez nem elégíthette ki igényeit, mert hamar görbe utakra tévedt. Törvényszéki iratokban először 23 éves korában bukkan fel a neve. Két emberrel tehenet loptak, lebuktak. Büntetésként másfél év börtön kapott, amit negyedévenként (vagy ahogy akkoriban mondták fertályévenként) 25 botütéssel súlyosbított a bíróság. Ezt nem sokáig tűrhette, 10 hónap után megszökött és elkezdődött betyár karrierje, ahogy ő mondta „szaladó betyár” vált belőle. Ami találó kifejezés, mivel ettől kezdve állandó üldöztetés volt a sorsa.

rozsa-sandor-520 A betyárkirály

Terep a rejtőzködéshez

A pusztának akkoriban más jellege volt. A nagy folyószabályozások előtt rengeteg nádas, mocsarak adtak alkalmat az elrejtőzésre. Szeged környékén is ez volt a helyzet, a pusztában gyorsan talál magának megfelelő társaságot, a csongrádi illetőségű  Török Samuban és Veszelka család tagjaiban. Veszelkáék lánya, Júlia később az élettársa lett, egy fiuk született. Erről a kapcsolatról olvashatunk Móricz Zsigmond róla írt regénysorozatának első részében. Életéről ebből az időkből nem sokat tudunk, annyi bizonyos hogy sok véres betyárkaland fűződött nevéhez.

Megpróbált jó útra térni

A legközelebbi alaposan feljegyzett eset 1842. októberére esik, amikor is 13 marhát lopott el a hódmezővásárhelyi pusztából. Ez az akció balul sült el, tűzharcba keveredett a pandúrokkal, vér folyt - ez az egyik eset, amit örökös vádpontként tartotta nyilván a törvény a számláján. 1845 körül belefárad az örökös bujkálásba és kegyelmi kérvényt nyújt be. Szeretett volna becsületesen élni, azonban ez nem adatott meg neki, kérvényét rossz hírére hivatkozva elutasították. Azonban 1848 forradalomtól és szabadságharctól viharos évében mégiscsak rámosolygott a magyarok istene. A Honvédelmi Bizottmány 1848. október 13-án amnesztiában részesítette Rózsa Sándort, aki 150 felfegyverezett lovassal szabadcsapatot alakíthatott.

Vissza a betyáréletbe

Eleinte a nép körében nagy népszerűségnek örvendtek, azonban a szerbek felett aratott látványos győzelmek után a szabadcsapat a parasztoktól is rabolni kezdett. Előfordult, hogy a nyertes csata után 2300 lábasjószágot elhajtottak, magyarán elloptak. Ezeket a bűncselekményeket csak Damjanich János közbenjárására sikerült eltussolni, de a csapatát így is szétszórták. A szabadságharc leverése után megnősült, árendás (azaz bérlő) lett a Szeged Alsóvárosban. Szorgalmasan, keményen dolgozott majorsága lett, lovakkal, tehenekkel. De mégsem az lett a sorsa, hogy békében öregedjen meg. A Bach-korszakban azonban ráakad egy buzgómócsing rendőrnyomozó, aki régi bűnei miatt akarja elkapni, megszökik, és újra kezdődik a betyárélet. Bandát alapít, járja a vidéket és fosztogatja a gazdagokat.

Családi viszály

Népszerűségét annak köszönhette, hogy mindig igazságosan osztotta el a zsákmányt, illetve a rajtaütésekben fogukat otthagyó társainak családjáról is becsülettel gondoskodott. Hogy mennyire sikeres betyár volt azt misem mutatja jobban, minthogy 1853-ban már tízezer ezüst vérdíj volt a fején. Évekig bujdosott sógora tanyájának környékén, családja közelében. Azonban 1857-ben nyomára akadt a hatóság. Lövöldözés tört ki, ami alatt megmenekült, de utána sógorát veszekedés közben lelőtte, mondván, hogy elárulta őt. 

rozsa-a-bortonben-520 Börtönben a betyár

A lövésre összeszaladó emberek megkötözték és Szegeden a törvény kezére adták Rózsát. A vádirat kb. másfél évig készült és több mint ötven pontot tartalmazott, a per 1859 elején kezdődött. Rózsa Sándort, mint országos hírű személyt három ügyvéd védte, így csak hat vádpontban találták vétkesnek, amik között a gyilkosság nem is szerepelt. Az ítélet így is kötél általi halál lett. A kényes politikai helyzetben – éppen a passzív ellenállás időszakát éli hazánk – azonban nem akartak belőle hőst és mártírt faragni, ezért Ferenc József aláírja kegyelmi kérvényét, életfogytiglani börtönt kapott.

Vadnyugat a Pusztában

Kufsteinben, ahol kilenc évig raboskodott, ő volt az egyedüli köztörvényes rab a magyarok között. Sok akkori híresség meglátogatta. A kiegyezés után amnesztiával szabadult. Pandúrnak jelentkezett, elutasították és 1868-ban újra a betyárok kenyerét eszi. Rablóbandájával egyre kockázatosabb bűncselekményeket követ el: Szeged közelében megtámadnak egy vasúti postakocsit (akárcsak a vadnyugati filmekben), de a rablás végül nem sikerült nekik. Rózsa és a betyárok felszedték a síneket Kistelek mellett, és a sűrűben vártak, míg a szerelvény kisiklott. A banditák azonban elszámították magukat, ugyanis a vonatot katonák őrizték, akik rögtön tüzet nyitottak a gyengébb fegyverzetű, meglepett rablókra. Számos társa életét vesztette az akcióban, ő maga pedig megsérült a térdén. Sokáig bujdos a pusztai tanyavilágban, ahol a népszerű betyárt sokan befogadták hosszabb-rövidebb időre.

rozsa-sandor-sirja-520 Rózsa Sándor sírja

A betyárvilág vége

Rózsa Sándort 1869 januárjában érte utol a törvény vaskeze. A kőkemény Ráday Gedeon királyi biztos – aki gyakorlatilag az egész délvidéki betyárvilágot felszámolta – tőrbe csalta és lefogatta. 1872-ben kezdődő második nagy perében 21 rendbéli rablás, 9 lopás és 1 rendbéli gyilkosság miatt életfogytiglani fegyházra ítélték. Ezt a verdiktet másodfokon halálbüntetésre súlyosbították. Végül mégsem került kötél Rózsa Sándor nyakába. Élete végéig a szamosújvári börtönben raboskodott. 1878. november 22-én, 65 évesen tüdővész vitte el. Egyetlen értékét, azt a subát, amit fia Törökkanizsán vásárolt neki, 8 forintért árverezték el. Halála után 4 hónappal kiöntött a Tisza, elmosva Szegedet és az egész betyárvilágot.

Képek forrása: Wikipedia