A misztikus kék város
2014/08/22 08:00
472 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Míg India egyik legnagyobb és turisztikai szempontból is az egyik leglátogatottabb városában Dzsaipurban az épületek rózsaszín színe kápráztatja el a turistákat, addig Marokkó északkeleti részén egy kék város várja a látogatókat.

Chefchaouen

A főníciaiak

A Rif-hegység szívében található az a különleges hangulatú kisváros, amelyet Chefchaouen-nek hívnak. Az Afrika legnyugatibb részén fekvő arab ország, Marokkó története a főníciai hóditások idejére tehető, ekkor létesültek az első nagy tengerparti városok, mint Tangere vagy Casablanca. A főniciai uralomnak a rómaiak vetettek véget, majd a terület a 6. századtól a Bizánci Birodalom része   lett.

A 7. században az iszlám terjedése ezt a területet is elérte, a hódítások kora következett. A hosszú háborús időszakot követően az arab idriszida dinasztiának köszönhetően Marokkó kulturális főváros és jelentős regionális hatalom lett. A 11. században a dinasztia bukását követően a berberek ismét magukhoz ragadtak a hatalmat, végül a szaadita dinasztia uralma alatt Marokkó hatalma kiterjed egész Északnyugat-Afrikára.

A spanyolok és a portugálok

Mindez egészen a 15. századig tartott, amíg a spanyolok és portugálok hódító hadjáratokban nem kezdtek, és be nem tették a lábukat a tengerparti városokba. Az északon található Rif-hegységben a területszerző hadjáratokat folytató portugálok megállítására számos erődvár épült, s ezek egyike az a kisváros amelyet a marokkóiak csak Chaouen-nek hívnak. A név egyébként a város mögött lévő hegy tetejének a formájára utal, amely úgy néz ki, mint egy kecskeszarv.

A „Chef Chauen” kifejezés a berber szarv kifejezésből fakad. A mór jellegű település varázslatos hangulatát a kékre festett házak, épületek adják. A város szűk utcái között olyanok is találhatok, ahol az ajtók, ablakok, házfalak mellett még a járda is kék árnyalatú. A házak mozaikkal díszített lépcsői és a kapukon található mozaikcsempék, de még előfordul az is, hogy a lakberendezési tárgyak is kék színben pompáznak.

A szúnyogok miatt?

A helyi lakosok szerint e különleges szín használatának több oka is van. Egyrészt a kék szín hűsíti a házakat, másrészt pedig távol tartja a szúnyogokat. A jellegzetes mór kisváros népszerű és kedvelt helye a turistáknak. Az őshonos kézművesek átal itt árult portékák jelentős része nem kapható sehol máshol Marokkóban. Az itt készült fűszerek, ételek, az ahhoz kapcsolódó étkezési szokások egyfajta szertartásosságként jelennek meg az ott élő emberek mindennapjaiban.

Az étkezés a testük megtisztulásának egyik formája, ezért különös gondossággal és alapossággal látnak hozzá az étkezéshez. Elsőként az asztal mellett helyet foglalva kezet mosnak szappan nélkül egy tál tiszta vízbe. A kezük megtisztításához azért nem használnak kézfertőtlenítő szereket, hogy azok ne befolyásolják a később elfogyasztott ételek ízét.

Az ételeket csak jobb kézzel szabad elvenni az asztalról, a tál mifelénk eső oldaláról, mert a bal kéz tisztátalannak számít a szemükben. Az étkezés addig tart, ameddig mindenkinek üres nem lesz a tányérja, vagy a kínáló tál üres nem lesz. Az étkezés lezárásaként újra kezet mosnak, mentolos teát, vagy frissen facsart narancs levet fogyasztanak.

A kék város utcái, hangulata egész évben turisták ezereit vonzákk a mesés Marokkó egyik legcsodásabb gyöngyszeméhez.