A mosolygó arc
2012/07/17 08:00
1410 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ki találta ki a „smiley face”-t, azaz a nevető arcot? A mindenki számára ismert sárga figura Harvey Ball fejéből pattant ki. Két pont és egy felfelé görbülő félkör, egy kerek, sárga, Naphoz hasonló alapon. Ezt hagyta örökül az embereknek és ez nem csekélység. A rajz ugyanis a barátság és a boldogság szimbóluma immár több generáció számára. Egyszerű, mégis, vagy éppen ezért hatásos, sőt, varázsos üzenet.

A több, mint tíz éve ehunyt Harvey Ball húszévesen lett a II. világháború hőse. Az okinavai vérfürdőből kitüntetéssel tért haza. A civil életben rajzoló lett és egy reklámügynökségben talált munkát. Ott kérte meg egy kliens 1963-ban, hogy találjon ki valamit, amivel javítani lehet az alkalmazottak hangulatát egy másik céggel fuzionált biztosító társaságnál. Harvey akkor rajzolta meg Smiley-t. A rajzért a State Mutual Life assurance Cos. of America 45 dollárt fizetett, igazán keveset ahhoz viszonyítva, hogy Smiley megtette hatását, a biztosító társaság Allamerica néven ma is él és virul.

A nevető arcot azóta, számtalan más reklámkampányban felhasználták, és 1999-ben az amerikai post bélyeget adott ki róla. A Forrest Gump egyik jelenetében is megidézik, ám Ball úr nem gazdagodott meg belőle, mint ahogy a film mutatja.  Nem akart milliomos lenni Nem szabadalmaztatta, szerzői jogokat nem érvényesített. Charles Ball elmondta, hogy édesapja nem búsult emiatt. Nem sokat törődött a pénzzel, az életet értékelte.

Aki felvetette neki, hogy miért nem lett milliomos a Smiley-vel, annak azt felelte, hogy "egy adag húsnál többet nem lehet megenni egy nap és autóból is csak egyet lehet egyszerre vezetni". Smileyt a harmadik évezred fiataljai is kedvelik. Napjaink okostelefonjainak sms-eiben két ponttal, egy gondolatjellel és egy zárójellel jelölik. Ha az ábrát félig megfordítják, az arc jelenik meg az üzenet címzettje előtt. A nagyszülők annak idején még kitűzőként viselték. A népszerű jelzést Bernard és Murray Spain, egy testvérpáros népszerűsítette tovább, akik a későbbiekben pólókra, bögrékre, gombokra, matricákra és egyéb tárgyak díyzítésére használták fel.

Egyre inkább vált a smiley az undeground, majd a szélesebb körű kultúra jelképévé is. Napjainkban az inernetkultúra egyik alapkifejezésévé vált.  A jogi nyiltakozat “A Smiley 1971 óta hivatalosan bejegyzett védjegy. A nevet és a logót mra több, mint száz országban jegyezték be, árucikkek és szolgáltatások huszonöt osztályában használják. A Washingtoni Kongresszusi Könyvtárban több, mint 1200 ‘smiley emotikon’ van bejegyezve... Az utóbbi tíz évben a Smileyworld Ltd. nyolszáznál is több licencszerződést írt alá világszerte, és az öt kontinens minden fontos országában, a legtöbb áruosztélyra alkalmazza ezzel kapcsolatos jogait. ”

Láthatjuk tehát, hogy Ball ötlete jópár embernek nyújt jó megélhetést. Mosolyogj és a világ is szebb lesz - vallotta Harvey Ball, aki soha nem felejtette el levelei végére odaírni: and smile - és nevess. Még utolsó beteg napjaiban is éppen posztert készített az október 5-én megtartandó harmadik Smiley Világnapra.