Édes álmok - Cukoripari reformok az Unióban
2007/12/03 08:00
495 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a cukoripar szerkezetátalakítása mellett döntöttek, melynek során a 2008/2009-es gazdasági évben a termelők a visszamondott kvóta minden tonnája után 237,5 euró kiegészítő kifizetésben részesülnének. Ezen döntés alapján a Bizottság szerint 2010-re a termelők mintegy 3,8 millió tonna cukorkvótáról mondanának le.

edes1 A Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsa 2006. februárjában fogadta el a cukorreformmal kapcsolatos jogszabályokat, melynek értelmében, három területet érintettek volna az ágazati átalakítások: így az árcsökkentést, a répatermelők kompenzációját valamint a szerkezetátalakítási rendszert, azaz a támogatott gyárbezárásokat. Az ekkor elindult reformok célja az volt, hogy az árak és a termelés csökkentésével helyreállítsák az európai piacot. Ez azonban nem sikerült, s ennek következményeként 2007 tavaszán a Bizottság újabb elképzelésekkel rukkolt elő, melyekhez „vésztartalékként” csatolta a tagállami kvóták lineáris csökkentésének lehetőségét. Jelenleg az Unió mintegy 16 millió tonna cukrot állít elő,s bár ez mintegy 25 százalékkal kevesebb, mint tavaly, az Európai Unió azonban úgy látja, hogy 2007/2008-ban 4 millió tonna túlkínálat várható, s ez már elővetítheti a kudarcot, hiszen a cél 2010-ig a 6 millió tonnányi mínusz lett volna.

A szerkezetátalakítás tehát szükségszerű folyamat, mellyel részben pénzügyi ösztönzést kívánnak nyújtani az ágazatot elhagyni kívánó azon gazdák számára, akik az alacsonyabb árak mellett már nem lennének a versenyképesek a piaci folyamatok alakulásában. A cukoripari reform egyik új eleme a korábbiakhoz képest az, hogy most már akár a cukorrépa-termelők közvetlenül is igényelhetnek támogatást a szerkezetátalakítási alapból. S így akár mentesülhetnek is a szerkezetátalakítási levonás fizetése alól, abban az esetben, ha kvótájuk kivonására a 2007/2008-as gazdasági évet megelőzően került sor. A 2008/2009-es gazdasági évben a kvóták lemondásának két lépcsős rendszere kerül bevezetésre. A második lépésben, amelynek határideje 2008. március 31. lesz, csak az vehet részt, aki az első lépcsőn már túl van, vagyis eleget tett 2008. január 31-ig, az ez év márciusban meghatározott kivonás mennyiségi feltételeinek. A Bizottság csak ezek után értesíti ki a vállalatokat arról, hogy 2010-re milyen kompenzációval kell számolniuk, ha nem vesznek részt a második lépésben.

edes2 Az agrárminiszterek az új reformok kapcsán megállapodtak arról is, hogy a termelőknek és a gépipari beszállítóknak nyújtandó támogatás mértéke maximum10 százalék lehet, ugyanakkor a termelők rendelkezésére áll egy visszamenőleges hatállyal kifizetendő kiegészítő támogatás, mellyel csökkenteni kívánják a termelőkre háruló nehézségeket. Ez az összeg a 2008/2009-es gazdasági évben minden egyes visszaadott kvóta tonnája után 237,5 eurós összeget jelent majd a gazdák részére. A Bizottság várakozása szerint a változtatásoknak köszönhetően az eddig visszaadott 2,2 millió tonnán felül, mintegy 3. 8 millió tonnáról mondanak majd még le. Így teljesülhet csak 2010-re az előirányzott 6 milliós tonna mínusz, melyről a Bizottság most még csak álmodozik, kérdés hogy valóság lesz-e belőle. Természetesen, arra az estre is kész tervek vannak, ha a fenti célkitűzések nem valósulnának meg. 

Amennyiben 2010-re ez a helyzet állna elő, úgy a Bizottság kötelezően csökkenteni fogja a kvótaszámot, annak függvényében, hogy az egyes tagállamok mennyi kvótáról mondtak le. Az Európai Parlament támogatja a fenti javaslatokat néhány kiegészítéssel, melyeknek legfontosabb elem az, hogy a Parlament még tovább növelné a régióknak és termelőknek nyújtandó kompenzáció mértékét. A képviselők mindezek mellett pedig külön intézkedésekkel ösztönöznék a bioetanol-gyártásra történő átállást, valamint 625 millió euróra növelnék a szerkezetátalakítási támogatást.