Étkezés a középkorban
Farkas Zoltán
2003/03/16 22:13
10740 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az étkezés és a népesedési viszonyok között szoros összefüggés van, s ez a középkorban még inkább így volt.

A táplálkozás szintje

Középkori szakács

A népesség középkori ingadozásának, a magas gyermekhalandóságnak egyik oka az alultápláltság volt. A nagy tömegek a gyengébb minőségű rozst, árpát fogyasztották, csak a fekete vagy barna kenyeret ismerték, de még inkább a kását. Még ekkor is a kása és a lepény volt a fő táplálék, unos-untalan. A kenyér a középkorban is a jólét szimbóluma. A táplálkozás így igen egyoldalú volt, és ez kiszolgáltatta az emberi szervezeteket a betegségeknek, a skorbutnak, a vérhasnak és a többi járványnak.

A kiváltságosok persze jobb ételeket ettek, a kenyér mellett például sok vadhúst; a pompázatos lakomák a középkorban is a társadalmi rang tükrözői. Inkább a mennyiség játszott itt szerepet: az volt a jó lakoma a középkorban, ahol minél nagyobb tornyot tudtak összehordani különböző húsokból és ebből minél többet fogyasztottak. A krónikások tudósításai szerint az egyik híres 15. századi burgundiai lakomán negyvennyolcféle ételt szolgáltak fel, javarészt húsokat. Az európai konyhaművészet csak a kora újkorban éri utol a rómait.

Változást hozott az előkelők konyháján a keresztes háborúk folyamán megismert keleti gyümölcsök, zöldségek és fűszerek elterjedése. Az uralkodók és főhűbéreseik konyhái fontos szerepet játszottak abban, hogy megmaradt, illetve a XI. század után fellendült a távolsági kereskedelem, melynek fő célja a fűszerek behozatala volt, arab közvetítéssel. (Az arab államok összeomlása, a törökök előrenyomulása, a Földközi-tengeri fűszerkereskedelem megakadása az egyik oka lesz a 15-17. századi felfedezéseknek.) Orvosságként már a cukor is megjelenik, bár édesítő szerként még a mézet használják. A fő zsiradék a marhafaggyú és a disznózsír.

Kérdések

Vajon honnan terjedhetett el a középkor végétől kezdve a villa?

  1. Amerikából, az indiánok ezzel ették a kukoricát
  2. Magyarországról, Mátyás vezette be Visegrádon
  3. a reneszánsz Itáliából, ahogy a viselkedés finomodásának sok más kelléke is

Mi lehetett az oka, hogy az újkor folyamán az éhínségek és járványok egyszerre szorultak vissza?

  1. az éhínségek legyengítik a szervezetet és fogékonyabbá teszik a kórokozókkal szemben; mikor megjelenik a jobb táplálkozás, visszaszorulnak a járványok
  2. miután visszaszorultak a járványok, több földműves dolgozhatott, és így több lett a termés, megszűnt az éhínség
  3. a járványos betegségek velejárója volt az étvágytalanság; ennek elmúltával megszűnik az éhínség

Megoldás

Vajon honnan terjedhetett el a középkor végétől kezdve a villa?

  1. Amerikából, az indiánok ezzel ették a kukoricát
  2. Magyarországról, Mátyás vezette be Visegrádon
  3. a reneszánsz Itáliából, ahogy a viselkedés finomodásának sok más kelléke is

Mi lehetett az oka, hogy az újkor folyamán az éhínségek és járványok egyszerre szorultak vissza?

  1. az éhínségek legyengítik a szervezetet és fogékonyabbá teszik a kórokozókkal szemben; mikor megjelenik a jobb táplálkozás, visszaszorulnak a járványok
  2. miután visszaszorultak a járványok, több földműves dolgozhatott, és így több lett a termés, megszűnt az éhínség
  3. a járványos betegségek velejárója volt az étvágytalanság; ennek elmúltával megszűnik az éhínség