Győr
2012/08/08 08:00
768 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

"A folyók városa" - a rómaiak ARRABONÁja, a közel 1000 éves püspöki székhely, ahol Napoleon 1809-ben csatát nyert- hangulatos belvárosa és szép barokk épületei miatt kedvelt, híres iskola-, és iparváros.

Látnivalók

A város ősi magja a KÁPTALAN-DOMB a három folyó Duna, Rába, Rábca- torkolatánál. Csonka tornyáról messziről felismerhető a győri püspökök rezidenciája a PÜSPÖKVÁR /Káptalan domb 5/a./ - legrégebbi épülete a XIII. századi LAKÓTORONY és a XV. századi gótikus DÓCZY-KÁPOLNA. A bazilika minor rangra emelt PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZ /Martinovics tér/ románkori elődje már 1030-ban állt, 400 évvel később hozzáépült a gótikus SZENT LÁSZLÓ-KÁPOLNA (HÉDERVÁRY-KÁPOLNA), mely a I. László király /1077-95/ szentté avatására készült, a középkori magyar ötvösművészet csúcsát jelentő aranyozott ezüst SZENT LÁSZLÓ-HERMÁT őrzi. A templom különleges dísze a két "fekete oltár", freskóit A. F. Maulbertsch készítette, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló kegyképének rokokó kerete műremek. 1731-ben készült a templom közelében lévő két szép barokk alkotás: az arkangyalt ábrázoló SZENT-MIHÁLY SZOBOR /Martinovics tér/ és a FRIGYLÁDA-EMLÉKMŰ, /Gutenberg tér/. A PAPNEVELDE /Káptalan domb 26/ épületében az EGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNY, KINCSTÁR és KÖNYVTÁR őrzi 1000 év egyházművészeti remekeit, legértékesebbjei az elefántcsont triptichon, XVI. századi Úrmutató, XVIII. századi szentségtartó és a liturgikus tárgyakból álló Zichy Gyűjtemény, a Könyvtárban az ország legnagyobb kódexe. A XX. századi magyar szobrászat egyik legnagyobbja BORSOS MIKLÓS /1906-93/ alkotásai a róla elnevezett MÚZEUMban /Apor Vilmos püspök tere 2./ láthatók. A VÁRKAZAMATA-KŐTÁRban /Bécsi kapu tér 5./ a római és újkori síremlékek, a jellegzetes klasszicista épület, a KRESZTA-HÁZ /Rózsa Ferenc u. 1./ padlásán pedig KOVÁCS MARGIT /1902-77/ bűbájos figuráit bemutató KERÁMIA- KIÁLLÍTÁS jelent érdekes látnivalót.

gyor A város jelképe a Napoleon által leromboltatott VÁR 1594-es török kézre kerülését hirdető VASKAKAS, a Duna-kapu téri díszkút figurája. A SZÉCHENYI TÉR híres műemléképületei szolgálnak díszletként a GYŐRI NYÁR keretében megrendezett BAROKK ESKÜVŐhöz. A VASTUSKÓS HÁZban/4/ láthatók a PATKÓ IMRE GYŰJTEMÉNY XX. századi képzőművésze-ti alkotásai, afrikai- és óceániai iparművészeti tárgyai, a ház sarkán álló, szögekkel kivert fatörzs XIX. századi fűszerüzlet cégére volt. Pompás barokk palota az APÁTÚR-HÁZ /5/ az egykori főapáti rezidencia, mely a XANTUS JÁNOS MÚZEUM gazdag várostörténeti-, orvostörténeti és iparművészeti anyagának és a postabélyeg-kiállításnak ad otthont. A bencés rend három jeles épülete is a téren található: a LOYOLAI SZENT IGNÁC TEMPLOM belső terét a római Il Gesú templom mintájára alakították ki, legértékesebb dísze a szószék. A RENDHÁZ /9/ földszintjén a SZÉCHENYI PATIKAMÚZEUM eredeti kora barokk berendezéssel, gyönyörű freskókkal. A BENCÉS GIMNÁZIUM /8/ jeles személyiségekkel gazdagította a magyar kultúrát. A városi séta során a ZICHY-PALOTA /Liszt Ferenc utca 20./ -esküvők-, és hangversenyek színhelye, RÉGI VÁROSHÁZA /Rákóczi u. 1./ kovácsoltvas díszei, az új VÁROSHÁZA /Városház tér/ impozáns neobarokk épülete, a MAGYAR ISPITA /Rákóczi u. 6./ toszkán oszlopos udvara, a ROZÁLIA-HÁZ /Kazinczy u. 21./ gazdagon díszített, a városra jellemző zárt erkélye érdemel figyelmet. A VÁROSI MÚZEUM /Rákóczi u. 6./ gyűjteménye görög- és római dísztárgyakat, reneszánsz- és barokk bútorokat, szobrokat, festményeket, kínai porcelánokat tár a látogatók elé a kortárs grafikát, Borsos Miklós szobrait és Kovács Margit kerámiáit bemutató tárlatok mellett. A KARMELITA TEMPLOM /Bécsi kapu tér/ XVIII. századi "Hab Mária" szobra egyike a legszebb magyar szobroknak, KOLOSTORa ma szálloda, udvarán HANGVERSENYEKet tartanak. Az ESTERHÁZY-PALOTAban kapott helyet a VÁROSI KÉPTÁR /Király u.17./ XX. századi magyar festészet alkotásaiban igen gazdag gyűjteménye.