Hagyományos ételeink - Palócleves
Kormos Edit
2007/10/23 20:48
2095 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mikszáth Kálmán, a "nagy Palóc" kedvence volt a hagyomány szerint. Vannak, akik ősi magyar receptnek tartják, mások szerint maga Mikszáth a recept szellemi atyja. Valójában a neves Gundel étteremben készült először e specialitás...

Az viszont bizonyos, hogy Mikszáth tiszteletére lett a neve "palócleves". Gundel János lepte meg vele születésnapján a jóétvágyú írót. Mivel ízvilágában tökéletesen harmonizált a magyar konyha hagyományos zamatával, így hamarosan már jellegzetes nemzeti ételünkké vált a palócleves. Valahogy úgy, ahogy egykor Petőfi népies dalait is népdalként vette át és énekelte a falu apraja-nagyja.A palóclevest elnevezésének megfelelően felvidéki ételként tartják számon. A tejfölös-kapros íz és a birkahús valóban a Felvidék jellegzetes ízeit idézik. A palócleves remek étel lehet a közös nyári "bográcsozások" csakúgy, mint a téli hidegek idején. Eredetileg birkából vagy bárányból készült a palócleves, de ma már készítik sertéscombból vagy marhalábszárból is. Mindenesetre az itt következő recept bármely alapanyagból igen finom "eredményt" produkál. Készíthetjük bent kuktában vagy kint bográcsban egyaránt. Ha kuktában készítjük, kevesebb főzési idővel számoljunk! A következőkben bográcsban készítjük el a hagyományos palóclevest! Tegyünk a bográcsba egy kis olajat (2 evőkanál), majd pirítsunk benne meg egy fej apróra vágott hagymát! Mikor a hagyma üveges lesz, húzzuk el a tűz felől a bográcsot és tegyünk bele egy evőkanál piros paprikát. Kevergessük meg, majd pakoljuk bele a kockára vágott húst (kb. 40 dkg, de ha valaki "húsos", lehet többet is), majd tegyük vissza a tűzre és kavargassuk jól meg. Mikor a hús egy picit megpirult, öntsünk hozzá 3 deci vizet, sózzuk meg, majd gyakori kavargatás (és kóstolgatás :) közepette főzzük legalább 1-1,5 óráig.Ha már elég sűrű a leve, adjunk hozzá 1,5 liter vizet és főzzük tovább. Most kezdhetjük el a leves ízesítését! Tegyünk bele babérlevelet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, valamint tegyünk bele néhány gerezd felaprózott fokhagymát! Ha összerottyantottuk, belemehet a bab és a felkockázott krumpli is. A bab és a krumpli mennyisége a húséval arányos: esetünkben legfeljebb 40-40 dekát érdemes beletenni. A friss bab egyenesen mehet bele, de a szárazbabot előző nap be kell áztatni. Mikor a bab és a krumpli megpuhul, húzzuk el a bográcsot a tűzről. Habarást készítünk: keverjünk össze lisztet és tejfölt, majd kaporral ízesítsük. A kész leveshez keverjük végül a habarást, és kicsit felmelegítjük az egész levest a tűzön. Nagyon jó étvágyat kívánunk!