Hagyományos ételek - Sztrapacska
Kormos Edit
2007/11/12 00:44
2051 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sztrapacska - nevének idegen csengéséből kiderülhet számunkra, hogy nem éppen magyar eredetű ételről lesz itt alább szó. A sztrapacska mégis azon ételeink sorába tartozik, amit szomszédos népektől, esetünkben a Felvidéken élő szlovákoktól tanultunk el...

Ha Felvidéken járva betérünk egy Kolibába (vendéglőbe) és "sztrapacskát" rendelünk, hamarosan meggyőződhetünk róla, hogy szlovák nyelvtudásunkon bizony van még mit csiszolnunk. Az asztalon előttünk gőzölgő étel ugyanis a legkevésbé sem hasonlít majd a jól megszokott juhtúrós sztrapacskánkhoz: a tányérunkról ugyanis egy adag savanyú káposztás galuska néz majd ránk.Hogy valóban az itthon "sztrapacskának" keresztelt ételt szeretnénk fogyasztani, akkor jobban tesszük, ha "bryndzové haluąky"-t rendelünk, azaz juhtúrós galuskát. Az étlapon természetesen számos más étel nevében is megtalálhatjuk majd a "haluąky" kifejezést, ugyanis Szlovákiában igen kedvelt és elterjedt köretként és főételként egyaránt. A sztrapacska és a galuska elnevezés tulajdonképpen szinonimái egymásnak, a különbségük abban áll, hogy az előbbi népies elnevezés, ahogy a magyar nyelvterület egyes részein hecsedlinek nevezik például a csipkelekvárt. Nálunk is találhatunk számos szinonimát a galuska szavunkra, így nevezik egyes helyeken csipetkének, másutt nokedlinek is. A nokedli szavunk szintén átvett kifejezés. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát, míg a "sztrapacska" fontos összetevője a krumpli. A galuskára használt "sztrapacska" szó (strapaćka) a szlovák nyelvben korallgombát jelent, s mind a gomba, mind pedig a tészta elnevezése egyébként a "strapatý" szóra vezethető vissza, ami szlovákul "kócos" illetve "borzas" jelentésben használatos - azaz borzas gomba és kócos tészta.Most pedig lássuk, hogyan is készül az autentikus sztrapacska! Hozzávalók egy családi ebédhez! Vegyünk egy kiló krumplit, két tojást, kb. ½ kiló lisztet, 30 deka juhtúrót (szlovákul: tvaroh), valamint 3-4 ujjnyi füstölt szalonnát! A szalonnát kockázzuk fel apró darabokra, és pirítsuk meg zsírjában! Hámozzuk meg, majd reszeljük le a krumplit a sajtreszelő kisebb fokozatán, vagy külön e célra készült burgonyareszelőn! Érdemes a krumplireszeléket a művelet folyamán lisztezni, mert így nem barnul meg. Miután lereszeltük az összes krumplit és beleszórtuk a lisztet, keverjük a masszához a két tojást és az olvasztott szalonna zsírjából ízlés szerint egy-két evőkanálnyit! Sózzuk meg a masszát, majd, ha szükséges, keverjünk még bele egy kis lisztet! Vizet forralunk, megsózzuk, majd beleszaggatjuk a burgonyás tésztánkat. Szép, kövér galuskákat készítsünk belőle, s közben finoman kevergessük meg a vizet! Mikor a galuskák a víz színére úsznak, még 5 percig főzzük őket közepes lángon. Szűrjük le a galuskákat, csöpögtessük le őket, majd vegyünk elő egy tepsit, szalonnabőrrel kenjük meg, és rázzuk bele a galuskákat! Szórjuk rá a galuskára a juhtúrót, majd jöhetnek a pirult töpörtyűk! Esetleg egy kis szalonnazsírral is meglocsolhatjuk a tetejét. Tegyük sütőbe, és néhány percig süssük, míg a juhtúró olvadni nem kezd! Karakteres, jó zamatú, de meglehetősen nehéz étel. Igen jól esik hozzá egy pohár sör. :)