Johanna, a női pápa - legenda vagy valóság?
2014/08/08 08:00
471 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A katolikus egyháznak, amely soha nem volt hajlandó a női papság kérdésén, lehetőségén gondolkodni, igencsak ellentmondásos VIII. János, azaz Johanna léte. A nőpápa története a X. század környékén keletkezhetett, s hogy létezése tényleg valóság volt-e vagy csupán mese, még mai is vitatott pontja az egyháztörténetnek.

Pope_John_VIII VIII. János

857-ben Róma népe utcára vonul, hogy a körmenet során ovációval és éljenzéssel kövessék VIII. János pápát, aki a Szent Péter-bazilikából tartott a lateráni palota felé. A Colosseum és a Szent Kelemen-templom között található szűk sikátorban azonban meglepő események sora veszi kezdetét. A Szentatya hirtelen megbotlik majd a tömeg szeme láttára összeesik. S ami még hihetetlenebbé teszi az eseményeket, hogy a földön fekvő pápa, akiről időközben kiderült, hogy nő, a római nép szeme láttára szüli meg gyermekét.

Az éljenző tömegből felbőszült csőcselék válik, s nem kegyelmeznek sem a nőnek, sem pedig újszülöttjének. Egyesek szerint egy lóhoz kötözve vonszolták végig Róma városán, más források szerint a város határában kövezték halálra mindkettőjüket.

Johanna?

Ilyen szomorú és drámai véget ért tehát VIII. János, pontosabban Johanna három éves, dicső pápai megbizatása, és így hangzik az történet, amelyet az 1200-as évek óta számtalanszor elmeséltek. A történet, amely valódisága mellett pro és kontra is szólnak érvek, a mai tudósok szerint azonban csak legenda. S hogy miért is gondolják úgy, hogy Johanna létezése és a pápai trónon töltött három éve csak mese?

A legenda

A legfőbb érvek egyike, hogy VIII. Jánosról egyetlen kortárs forrásban sincs utalás, s mindehhez még a katolikus egyház hozzá is teszi a saját álláspontját, mely szerint a történet csak a protestánok gonosz fantáziájának szüleménye.

Mások szerint a nőpápa létezése igenis lehetséges, csupán az jelent problémát, hogy egy olyan korszakban történtek az események, ahol a pápák uralkodása amúgy is kérészéletű volt, s így azokról kevés dokumentáció maradt fenn. Ezt az álláspontot támasztja alá, az a fából faragott és a mai napig a Vatikáni Múzeumban látható, ülőrészén lyukas szék, amelynek segítségével 600 éven keresztül vizsgálták a pápajelöltek nemét.

Gyenge bizonyítékok

Még egy gyenge lábakon álló bizonyíték áll a Johanna hívők álláspontja mellett. Ez pedig nem más, mint a Colosseum és a Szent Kelemen-templom közti sikátorban található anya-gyermek szobor, s az a tény, hogy a későbbi körmenetek elkerülték ezt a helyet, hiszen Johanna tettével szégyent hozott a pápaság intézményére.

A sienai katedrálisban pedig a pápai mellszobrok között több mint kétszáz évig volt látható egy szobor, amely a „VIII. János pápa, egy nő Angliából” feliratot viselte. Mindemellett számtalan katolikus szöveg is megemlíti Johannát, amelyek elfogadják a létezést, viszont a katolikus egyház továbbra is korlátolt látásmódunak tartja, azt aki hisz a történetben.

Egy dolog azonban biztos, hogy mint egyházfőt, soha sem törölték a sorból. Erre utal az is, hogy még a mai napig is az ő figyelembevételével számozzák az utódait.