Két film Halloweenre
2014/10/30 08:00
2837 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Október vége a töklámpások, a beöltözések, az ijesztgetések, a sötét karnevál időszaka. Lássunk két filmet, ami jól megy ehhez a hangulathoz.

halloween-horizontal

Diffúz hagyomány, this is Halloween

Október 31-ének estéjén a világon sokfelé megünneplik a halloweent. Az ünnep tulajdonképpen pogány és keresztény tradíciók olvasztótégelye, melyek eredete még az ősi kelta időkbe nyúlik vissza. Október végén a nyugati világban a halloween együtt kavarog a mindenszentekkel (november 1-je), valamint a halottak napjával (november 2-a), a legnagyobb kultusz pedig az angolszász országokban (az Egyesült Királyságban, Írországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon) övezi, noha például az olasz városokban is felbolydulnak az utcák október utolsó napján. (A három ünnepről bővebben ebben a sulinetes vagy ebben a Wikipedia-cikkben olvashatsz.

Az ősi hagyomány – jóllehet jelentősen megváltozott formában – a populáris kultúrára hatalmas hatást gyakorolt, zeneszámok, könyvek, képregények, rajzfilmek, filmek sokasága készült a halloweenhez kapcsolódó szokások, képzetek, panelek mentén. A halloween jellegzetesen sötét ünnep, amelyben a halottak lelke, a rejtőzködés, az ijesztgetés játszik nagy szerepet; emellett kiválóan köthető a romantikában fogant gótikus irodalom által kialakított esztétikai tulajdonságokhoz is. A félelmet keltő hatásokra való törekvések ugyanúgy gyakoriak, mint a groteszk, fekete humor alkalmazása. A következőkben két olyan filmre hívjuk fel a figyelmet, amelyek erőteljesen kötődnek a halloweeni esztétikumhoz.

Addams Family – A galád család

(The Addams Family –1991)

Az immár több mint húszéves vígjáték a halloween teljes kelléktárát felvonultatja: van benne egy hatalmas, rozoga szellemkastély mindenféle rejtekutakkal, egy latinos temperamentumú házaspár vérfagyasztó játékokat játszó gyerekekkel, egy boszorka nagymama, aki élő étkeket kotyvaszt, egy mozgó és önálló tudattal rendelkező kéz mintegy háziállat gyanánt, egy temető a hátsó udvarban, egy Frankensteinszörny-kinézetű komornyik, anakronisztikus gépek és használati tárgyak (amelyek a filmet a steampunk-szubkultúrához is közelítik) – és egy nagy adag konfliktus a külvilággal.

Ez utóbbi nem csoda: az Addams-család ugyanis az amerikai mintacsalád görbe tükre, ha nem is teljes ellentéte, hiszen egy teljesen jól funkcionáló családról van szó, amelyben három generáció és békében él együtt, férj és feleség rajonganak egymásért, miközben hatalmas hangsúlyt fektetnek a gyereknevelésre. Csak hát egyrészt furcsák, amellyel viszolygást keltenek a konzervatívabb amerikai állampolgárokban, másrészt gazdagok, amely tulajdonság pedig a pénzéhes csalókat vonzza. A különc, ám jó szándékú família tagjai eredetileg egy amerikai képregényrajzoló, Charles Samuel „Chas” Addams teremtményei, akinek képregényei nyomán több sorozat, rajzfilm, játék és film is keletkezett az 1960-as évektől kezdve.

Egy igazán halloweeni jelenet: amikor egy ijesztő jelmezekbe öltözött gyerekcsapat bekopog a kastélyba („Csokit vagy csalunk!”), Lurch, a komornyik ajtót nyit, mire a gyerekek sikítva elrohannak.

Karácsonyi lidércnyomás

(The Nightmare Before Christmas – 1993)

Karácsony környékén szokták a TV-adók elővenni ezt a mára klasszikussá vált alkotást, pedig elsősorban nem a karácsonyról szól. Már az eredeti angol cím is ennyi: Halloween – igaz, a névre nem direkt módon, hanem áttételesen, körülírással utal (míg a magyar címfordítást ezt a játékot nem engedi meg: a lidércnyomás és a karácsony e szerint egyidejű). A lenyűgöző képi világú stop-motion film története szerint Jack, Halloweenváros királya (akinek a neve a töklámpás, a Jack-o’-lantern névadóját, az ördögöt ugrató csínytevőt idézi) ráun a feladatára, vagyis halloween évről évre ugyanúgy történő megrendezésére.

Ekkor azonban egy titkos ajtón keresztül eljut Karácsonyvárosba, ahol egy számára teljesen új és egzotikus világra bukkan, és ahonnan inspirációt meríthet egy izgalmas ötlet megvalósításához: a karácsony megrendezéséhez. Nos ugyebár a karácsony meghitt szellemiségétől mi sem áll távolabb, mint a groteszk halloweeni világ, amely a kontraszt ilyetén felerősítése révén még ellentmondásosabb lesz, olyannyira, hogy félő: a csupa jóhiszeműséggel és hatalmas lelkesedéssel előkészített terv végül a dugába dől. Kiderül, hogy a halloweeni giccs egyáltalán nem kompatibilis a karácsonyi giccsel, holott mindkettő remekül működik a saját keretei között. A csalódott Jack azonban végül mégis megérti a karácsony lényegét, és ez hozzásegíti ahhoz, hogy a következő halloweent, immár teljesen külön kezelve minden egyéb ünneptől, még frenetikusabbra szervezze.

Egy igazán halloweeni jelenet: nehéz lenne egyet kiválasztani; ha mégis muszáj, akkor az legyen talán a film kezdő jelenete, a halloweeni karnevál, és a híres This is Halloween című dal – egy tökéletes filmkezdet.

További linkek:

Kerek Roland cikke