Leszámolás Szarajevóban
2014/07/21 08:00
682 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1914-ben rendkívüli készülődés volt Szarajevóban. A trónörökös Ferenc Ferdinád látogatásának célja, hogy mint az osztrák-magyar hadsereg katonai felügyelője, megtekintsen egy katonai hadgyakorlatot Bosznia-Hercegovina fővárosában. Útjára elkíséri felesége, Zsófia hercegné is, aki grófi származása révén nem volt kegyeltje a Habsburg családnak.

ferenc-ferdinand-temetese

A Fekete Kéz

Apis. Így hívták azt a férfit, aki 1911-ben a szerb vezérkar titkosszolgálati vezetőjeként célként tűzte ki magának és társainak, hogy minden szerbet egyetlen államban egyesítenek. Az Apis befolyása alatt álló Fekete Kéz nevű szervezet teljesen titkos volt, s tagjai nem riadtak vissza attól sem, hogy céljaik megvalósítása során akár a gyilkosság eszközével is éljenek.

1911-ben merényletet kíséreltek meg Ferenc József ellen, majd ezt követően Bosznia kormányzójának meggyilkolását tervezték, de egyik tervük sem járt sikerrel. Valószínűleg ezután került a középpontba Ferenc Ferdinánd meggyilkolása, aki vélhetően gátat szabott volna a szervezet legfőbb  céljának:  a nagy szerb állam megszületésének.

Fegyverek a kanapé alatt

1914-ben a titkos szervezet megkezdte a merénylet előkészítését, két csoportban: három férfi Szarajevóba, míg hárman - köztük Gavrilo Princip - pedig Belgrádban tette meg a trónörökös meggyilkolásához szüksége előkészületeket. A három szerb májusban érkezett meg Szarajevóba és teljes titokban készültek az erőszakos cselekményre. Nem sokkal érkezésük után, a merénylet elkövetéséhez szükséges fegyverek és robbanóeszközök is megérkeztek, amelyeket az elkövetés napjáig bőröndben egy kanapé alatt rejtegettek.

A merénylet előtti napon a két társaság először találkozott egymással, majd megbeszélték, hogy kinek mi lesz a feladata a gyilkosság elkövetésében. Június 28-án reggel 9 órakor a hat merénylő már a tömegben várja a megfelelő időpontot, hogy végezzen a trónörökössel.

Sikertelen bomba, sikertelen öngyilkosság

A hat autóból álló konvoj egy nyitott tetejű kocsijában foglalt helyet Ferenc Ferdinád és felesége. Egy katonai laktanya meglátogatását követően a városházára hajtottak a vendégek. A tömegben várakozó három merénylő közül kettő nem merte végrehajtani a rájuk osztott feladatot, míg végül a harmadi társuk, Cabrinovic elhajította a nála lévő bombát, de az rossz autó alatt robbant fel.

A férfi egy cián kapszulával megpróbált öngyilkos lenni, de az nem hatott, így a folyóba vetette magát, ahol az alacsony vízállás miatt a rendőrök hamar bilincset tettek a kezére. A detonációban rengtegen megsérültek, de a konvoj továbbhaladt a városházára, ahol a polgármesteri fogadást követően a főherceg úgy döntött, hogy a szarajevói kórházba megy, hogy meglátogassa a sérülteket.

Halál az autóban

Princip. miután értesült a merénylet sikertelenségétől, a konvoj visszafelé vezető útvonalán helyezkedett el, hogy onnan kísérelje meg a merényletet. Mivel a trónörökös autójának sofőrjét nem értesítették, hogy megváltozott az útvonal, ezért az autó a korábbi terveknek megfelelően a Miljacka folyó rakpartjáról hajtott be a bűntény helyszínére. A kocsiban utazó Potiorek kormányzó ekkor megparancsolta, hogy forduljanak vissza, s miközben a sofőr megállította az autót, hogy hátramenetbe kapcsolja Princip odalépett a lassító autó mellé s kétszer rálőtt a főhercegre, majd annak feleségét is lelőtte.

A merényletben mindketten életüket vesztették, Principet és társaikat letartóztatták, s mivel nem töltötte még be húszadik életévét, hogy halálra ítélhessék, ezért húsz évet töltött fegyházba, ahol később életét vesztette.

Apis ezredest 1917-ben tartóztatták le Szerbiában, és egy politikai okokkal magyarázható perben halálra ítélték.

További érdekes oldalak: