Magyar Elektronikus Könyvtár
2002/02/17 00:00
852 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az elektronikus könyvtár ötlete már 1994 tavaszán felmerült és az év őszére el is készült néhány teszt-gyűjtemény a pesti Közgáz és a Miskolci Egyetem szerverein. A MEK központi gopher és FTP szolgáltatása 1995 tavaszán indult a helka.iif.hu gépen, majd 1996 júliusában elkészült a Web-felület is. A MEK 1999 szeptemberétől az Országos Széchényi Könyvtár szakmai és anyagi támogatásával működik tovább.


A magyar Hálózat hőskorában, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján úgy tűnt, az Internet néhány egyetemista és kutató privát szórakozása lesz, egy-két e-mail és chat erejéig. Mostanra meg ott van minden asztalon (vagy bár lenne)!


A gyűjtőmunka eredményeként mára témák szerint csoportosítva megtalálható benne az Interneten és más számítógépes adathordozókon publikált magyar szak- és szépirodalom legjava: több mint 4000 szöveges dokumentum. Számítógépes kézikönyvek, prózai és verseskötetek, a legkülönbözőbb témájú tanulmányok, oktatási segédletek, konferencia-anyagok, szótárak és térképek. Klasszikus és modern szépirodalom egyaránt fellelhető itt, kortársak és magyar, valamint világirodalmi "nagy nevek" mellett, mint: Mikszáth Kálmán, Dante és Boccaccio, Arany és Petőfi stb. Ez a szövegeknek nagyjából felét teszi ki, a szakirodalmi rész pedig a műszaki, a társadalom- és a természettudományok köréből szinte valamennyi témában kínál anyagokat.

Az Interneten mára az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a rengeteg - sokszor milliónyi - találat közül sok olyan érdekesség van, ami sajnos döglött link (elévült). A MEK-ben archivált dokumentumok mindegyikét könyvtárosok válogatták, és szükség esetén javítják, illetve korrektúrázzák is a szövegeket - mindegyik épen és gondozott formában várja a letöltéseket. Sőt, mára az sem ritka, hogy kizárólag elektronikus formában publikálnak a szerzők - így csupán itt találhatók meg ezek a szövegek. Az anyagok mindegyike igen könnyen letölthető webes (HTML, HTM) vagy ZIP tömörített formátumban van fent: ezek igen könnyen kezelhetőek. A tömörítés lehetővé teszi, hogy gyorsabban töltsük le fájlba a szövegeket, majd otthoni gépünkön immár Internet-kapcsolat nélkül is tudjuk olvasni. Az e-könyvek terjedésével ennek szerepe is fel fog értékelődni.

Ezeken túl a könyvtár gyűjti a magyar és nemzetközi folyóiratok Internet-oldalainak linkjeit, de tartalmazza számos magyar folyóirat anyagát is. Valamennyi webes szolgáltatás ingyenes és mindenki számára nyilvános.

Legújabban a Befőtt szerelemből című diákantológiát ajánlják a szerkesztők, mely 14-20 éves diákok novelláit tartalmazza. Izgalmasnak ígérkezik az Euklidész Elemeinek digitális változata is, hiszen ez a (geometriai) szöveg képezte alapját az újkori Európa tudományos fejlődésének, szinte valamennyi tudományterületen.
A katalógusban szerző, cím, kulcsszó, vagy "egyéb név" alapján kereshetünk, a folyamat gyors, és még arra is van lehetőség, hogy ne csak a címleírások között, hanem magukban a szövegekben is keressünk. Ez szinte meghatványozza az adatbázis hasznosságát és alkalmazhatóságát. Sőt, a teljes katalógus is megtekinthető egyben - bár ez a forma kevéssé kezelhető.

A Magyar elektronikus könyvtár Internetes címe: http://www.mek.iif.hu