Mennyibe kerül Magyarországnak az Ice Bucket Challange?
2014/09/25 14:40
914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Biztosak lehetünk benne, hogy nincs olyan ember ma Magyarországon, aki ne hallott volna az úgynevezett Ice Bucket Challenge-ről, a kihívásról, sőt egyre nő azok száma is, akik már túl is vannak rajta. Valószínűleg jóval kevesebben vannak azok, akik pontosan tudják is, hogy mi volt a kihívás eredeti célja. Úgy érzékelhető, hogy a vizes megmérettetés a végét járja, amihez hozzájárulhatott néhány ismert ember nem túl jól sikerült teljesítése.

Vajon véletlen volt-e, hogy az első nagy nyilvánosságot kapó Zuckerberg jeges vizes nyakon öntése után a világ közösségi oldalain a kihívást kapó Bill Gates-t kívánták látni az emberek milliói?

ice1

Vételtelenek márpedig nincsenek

Számos kihívás terjed vírusvideóként a közösségi oldalakon, ezek már lassan  le is csengenek, ha egyáltalán emlékszünk még a Beer és a Cinemon Challenge-ekre. Az ilyen kihívások egyike volt az egyesek szerint 2012-ben már elindult Ice Bucket Challenge is. A nyári tespedtségben a világhálós közösségi aktivitás is visszaesett, és egyes szakértők véleménye szerint a Facebook marketing szakemberinek pattant ki az agyából az az ötlet, hogy legyen ez a kihívás, amely megmozgatja az "ellustult felhasználókat".

Bevált a koncepció, a Facebook-on vírusvideóként söpört végig a kihívás teljesítéséről készült videók áradata, jelentősen megnövelve a userek aktivitását. Egyes szakemberek úgy gondolják, hogy elkezdték hozzászoktatni a felhasználókat a videós hirdetésekhez, megtörtént a beetetés!

ALS elleni kampány - jeges vízzel

Az amyotrophiás lateral sclerosis (ALS) nevű betegség az idegrendszert támadja meg. A betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légző izmai sem működnek. Hazánkban évente nagyjából 500 új esetet diagnosztizálnak.

A kihívás egészen pontosan arról szól, hogy az illető vagy nyakon önti magát jeges vízzel, és így felhívja a figyelmet az ALS-ben szenvedőkre, vagy adományoz az ALS alapítványnak, vagy mindkettőt megteheti. Zuckerberg videóját közel 372 ezer Facebook felhasználó lájkolta, az egyik kihívott, Bill Gates pedig közel 965 ezer lájkot kapott jeges videójára.

ibc

Természetesen ezután hírességek tömege is csatlakozott, hiszen a közéleti személyiségek, színészek, zenészek, sőt politikusok is ezzel olyan lehetőséget kaptak amit nem hagyhattak ki.

Hazánkban Gönczi Gábor volt az első, aki a fejére jeges vizet borított, majd kihívta Palvin Barbarát, Dzsuzsák Balázst, és Kovács Ákost.

Hányan teljesíthették a kihívást hazánkban?

Jeges vízzel kell nyakon öntenie magát annak, aki elfogadja a kihívást. Vajon hányan öntötték nyakon már nyakon magukat Magyarországon? Erre vonatkozólag nagyon nehéz becslést adni, de talán nem hibázunk túl nagyot, ha azt mondjuk, hogy kb. az ország 10%-a teljesítette a kihívást. Ez nagyjából 900 ezer ember. (Ez egy durva becslés!)

Mennyi jég kell a vödörbe?

Ezzel kapcsolatban semmilyen szabályt nem találtam. Biztosan sokan voltak, akik csak csapvízzel töltötték meg az edényt, mondván, elég hideg az is. Volt aki csak néhány jégkockát tett bele, és voltak, akik vödörnél nagyobb edényt használtak. A felhasznált jég mennyiségét vegyük kihívásonként 1 kg-nak.

Mennyibe kerül 1 kg jég?

Jégkockát lehet vásárolni hipermarketekben, benzinkutaknál. Egy köbméter, azaz 1000 liter csapvíz ára ma Magyarországon kb. 500 Forint, ebből kb. százezer darab normál méretű jégkocka készíthető Az egyik webshop kínálatában szerepel a 2,5 kg-os kiszerelésű csomag 457 Ft-ért. Így 1kg jég ára egy egyszerű osztással megkapható: 183 Ft.

Ha most kiszámoljuk, így mennyibe kerül a kihívás teljesítése, akkor 900 000*183 Ft= 164 700 000 Forintot, azaz közel 165 millió Ft-ot kapunk.

ice2

Mi van ha magunk csináljuk a jeget?

A kereskedelmi forgalomban kaphatóak jégkészítő gépek is. Ezek kompakt szerkezetek, különböző teljesítménnyel. Egy háztartásban használatos berendezést kiválasztva, a gépről a következő olvasható: 10-15 kg jég 24 óra alatt (85-125g jégkocka 12 perc alatt, ez körülbelül 12 jégkocka).

Számoljuk ki, mennyi energiát használunk fel 1 kg jég előállításához ekkor!

1 jégkocka tömege legyen az egyszerűség kedvéért 10 g. Ekkor 1 kg jégkocka (ilyen szabályos jégkockákból) 100 darabot jelent. Ha 12 perc alatt 12 jégkocka készül, akkor azt is mondhatjuk, hogy percenkét 1 készül. 100 darab pedig 100 perc alatt, ami 1,7 óra (kerekítve). A jégkocka készítő gép elektromos teljesítménye 120 W óránként, ez 1,7 óra alatt 204 Wh energiafelhasználást jelent. 1 kWh elektromos áram ára kb. 50 Ft, így a felhasznált energia ára 1 kg jég elkészítése kb. 10 Ft-ba kerül. Az így készített jég energiaköltsége: 900 000 * 10 Ft= 9 000 000 Ft.

A nagy mértékű eltérés sok tényező miatt van. Nem vásároltuk meg a jégkészítő gépet, amelynek ára 50 ezer forint. A boltban vásárolható jégkocka árában a készítő haszna, a csomagolás költsége, az adók, a szállítási költségek is benne vannak.

Egy magazin utánajárt, mennyi adomány érkezett az ALS betegek számára. Szerintük az akció kezdete óta nem érkezett egy forint támogatás sem, de más szervezetek kaptak támogatást a kihívást teljesítőktől. (Részemről egy emberről biztosan tudom, hogy adakozott az ALS Associationnek. A szerk.)

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke