Sopron
2012/08/08 08:00
696 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ország műemlékekben leggazdagabb városa a fenyvesekkel borított LŐVEREK és jó bort adó szőlőskertek koszorújában fekvő, szubalpin klímájú, 1975-ben Europa Nostra díjjal kitüntetett, osztrák határ menti kisváros.

Látnivalók

A római SCRABANTIA az Európát észak-déli irányban átszelő "Borostyánút" fontos állomása volt, gazdag FÓRUMának szobor-, és kőtöredékei a város jelképeként ismert, 61 m magas, csodálatos körpanorámát nyújtó TŰZTORONY /Fő tér 1./ aljában, emeletein a város történetét bemutató kiállítások láthatók. A hangulatos barokk FŐ TÉRet uralja a népnyelvben "Kecske templom"-nak nevezett, gótikus boltozatú, barokk berendezésű BENCÉS TEMPLOM /Templom u./ amely koronázások- és országgyűlések színhelye is volt a XVII. században. Az ország egyik leglátogatottabb múzeuma a sarokerkélyes barokk STORNÓ HÁZ telezsúfolva a híres műgyűjtő Stornó-dinasztia sok érdekes régiséggel gazdag gyűjteményével. A TÁBORNOK-HÁZ a XVII. századi polgármesterek és a városi katonai parancsnokok lakóhelye volt, 300 évvel idősebb a FABRICIUS HÁZ a város egyik legértékesebb világi műemléke, berendezése, bútorai a XVII.-XVIII. századi polgári ízlést tükrözik, középkori pincéjében, a RÓMAI KŐTÁRban látható az a Trias-szoborcsoport, amely a római Capitoliumot díszítette, ugyancsak gótikus a GAMBRINUS-HÁZ. A soproni műemlék-patikák legszebb berendezéseit és gyógyszerészeti könyvritkaságait gyűjti csokorba a PATIKAHÁZ.

A SZENTHÁROMSÁG SZOBOR a magyar barokk szobrászat kiemelkedő alkotása a XVII. századból. Rendszeresen tartanak ORGONAHANGVERSENYEKet az aranyozott fa oltárral, szépen faragott szószékkel ékes EVANGÉLIKUS TEMPLOMban /Templom u./. A XIX. század egyik legszebb neogótikus építészeti emléke az ORSOLYITA TEMPLOM /Orsolya tér 2. /, előtte XVIII. századi MÁRIA-KÚT, oratóriumában a fafaragványokat, ötvöstárgyakat őrző SOPRONI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY. A reneszánsz sarokerkélyéről felismerhető CAÉSÁR-HÁZban /Hátsókapu u. 2./ hangulatos borozót rendeztek be, emeletén akvarell-kiállítás látható. A XIII. század végén épült a soproni zsidóság vallási emlékeit kiállításon bemutató KÖZÉPKORI "Ó" ZSINAGÓGA /Új u. 22. /Az EGGENBERG HÁZ /Szent György u. 12. / stílusát a XVII. századi későreneszánsz jellemzi, kapuja fölött a Brandenburg-, loggiás udvarán a Hohenzollern-címer látható. A 600 éves gótikus SZENT GYÖRGY TEMPLOMot /Szent György u. / barokk stílusban építették át, freskói a XVIII. századból valók. A belvárost körülfogó út-, és térrendszer a VÁRKERÜLET aprócska középkori kereskedőházakkal, mai elegáns üzletekkel, szép emléke a MÁRIA-OSZLOP. Sajátos hangulatú a ZETTL-LANGER GYŰJTEMÉNY /Balfi út 9-11./ bútorokat, régészeti leleteket, fegyvereket, képeket bemutató magángyűjteménye. A város egyik legértékesebb műemléke a SZENTLÉLEK-TEMPLOM /Szentlélek u./ gótikus műremek a XIV.-XV. század fordulójáról. A polgári barokk építészet kiemelkedő alkotása a 300 éve épült díszes KÉT MÓR HÁZ /Szent Mihály u. 9. / csavart oszlopos kapuval, párkányzatát két mór figura tartja. 48 m magas tornyával emelkedik a város fölé a román alapokon épült, XV. századi gótikus SZENT MIHÁLY TEMPLOM /Szent Mihály u. / legértékesebb műtárgya egy fából faragott Madonna-szobor.

A város múzeum-utcája a TEMPLOM UTCA, ahol egymást követik az értékes gyűjtemények:

Az egykori FERENCES, majd BENCÉS RENDHÁZban maradt ránk a KÖZÉPKORI KÁPTALANTEREM: kiemelkedő értékű műemlék a XIII. századból, gazdag díszítése, szobrai és falfestményei egyedülállóak Magyarországon:

BÁNYÁSZATI MÚZEUM- az egykori ESTERHÁZY PALOTA látványosan érdekes gyűjteményében működő maketteken mutatják be a bányászat fejlődését, megjelenését a képző-, és iparművészetben:

ERDÉSZETI-, FAIPARI-, ÉS FÖLDMÉRÉS-TÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY a XVII. századi Esterházy-palotában: EVANGÉLIKUS ORSZÁGOS MÚZEUM- a soproni evangélikus gyülekezet története a pap- lakban. Az árkádos, későreneszánsz LÁBASHÁZban /Orsolya tér 5./ ötvöstárgyak és textíliák láthatók. Az ország egyetlen PÉKMÚZEUMa /Bécsi u. 5. / a pékműhelyt, a cukrászműhelyt, a péklakást, a kenyérboltot és a cukrászdát tárja a látogató elé, míg a NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS /Deák Ferenc tér tárgyai a régi Sopron vármegye népművészetével és 23 kézműves iparággal, kismesterséggel ismertetik meg az érdeklődőt. Ugyanitt található a LISZT FERENC MÚZEUM várostörténeti-, néprajzi-, és képzőművészeti kiállításokkal.

A város fölé emelkedő LŐVEREK a SOPRONI TÁJVÉDELMI KÖRZET védett területe, ideális kirándulóhely, erdeiben ciklámen nyílik. Legmagasabb pontja a KÁROLY-MAGASLAT /398 m/, 23 méteres, teljes körpanorámát kínáló KILÁTÓTORONYnyal. FEDETT USZODÁja és STRANDFÜRDŐje /Lővér körút 82./ fenyvesek között, gyönyörű környezetben épült.

Helyi busszal érhető el a népszerű TÓMALOM-FÜRDŐ. A város környéke is kínál látnivalót: SORPONBÁNFALVA kertvárosában dombon emelkedik a KARMELITA TEMPLOM barokk lépcsős, impozáns épülete és KOLOSTORa.

A FERTŐ-HANSÁG NEMZETI PARK madárparadicsomának része FERTŐRÁKOS VIZITELEPével és az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető KŐFEJTŐvel: a római kori kőbányából épült fel Bécs számos épülete, ma BARLANGSZÍNHÁZ működik benne. Egy nyári OPERAELŐADÁS páratlan élmény a gigantikus "színfalak" között. Csigalépcső vezet a tetőre, ahonnan körpanoráma nyílik a FERTŐ-TÓra.