Szombathely
2012/08/08 08:00
619 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Kr.u. 43-ban alapított SAVARIA lakói Róma polgáraival azonos jogokat élveztek, a városon áthaladó Borostyánkő-út hasznából pompás várost építettek, melynek egykori fényét két régészeti feltárás segít elképzelni.

Látnivalók

A római polgárváros fórumának emlékei a JÁRDÁNYI PAULOVICS ISTVÁN régész által feltárt ROMKERTben /Templom tér 1-3./ láthatók: a helytartói palota s egyben Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikjának részletei, a római kövekből épült IX. századi vár alapfalai, a 2000 éves Borostyánkő út közel 50 méteres szakasza, a Mercurius-szentély-, a közfürdő-, a vámház-, pénzváltó-, és üzletek, az ásatások leletanyagát a SAVARIA MÚZEUMban /Kisfaludy Sándor u. 9./ őrzik. Az ISEUM ROMKERT /Rákóczi u. 1./ II. századai Isis-szentélye díszletként szolgál a nyári ISEUM SZABADTÉRI JÁTÉKOKhoz. Magyarország legnagyobb barokk temploma a két-tornyú PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZ /Templom tér/ építése 1791-ben kezdődött, hatalmas belső terét kiváló művészek díszítették freskókkal, festményekkel és szobrokkal, melyek 1945-ben súlyosan megsérültek, restaurálásuk folyamatos. A copf stílusú PÜSPÖKI PALOTA /Berzsenyi tér 3./ díszterme, a SALA TERRENA az ország egyik legszebb barokk terme, az EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM gazdag egyházművészeti gyűjteményével együtt látogatható.

szombathely Az EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR-, és LEVÉLTÁR /Szily János u.1./ Dorfmaister-termében a neves festő alkotásai. Szép barokk kapujáról ismert a gótikus SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIA-TEMPLOM /Aréna u. 1./ mellette az egykori FERENCES KOLOSTOR épülete. A volt domonkos SZENT MÁRTON PLÉBÁNIATEMPLOM -szentélyében gótikus falfestményekkel- névadója a város szülötte, Tours-i Szent Márton. A SMIDT MÚZEUM /Hollán Ernő u. 2./ magángyűjteménye a műgyűjtő sokrétű érdeklődését, hihetetlenül gazdag iparművészeti anyaggal tárja a látogató elé. A SZOMBATHELYI KÉPTÁR /Rákóczi u. 12./ tárlata a kortárs magyar művészetet képviseli. A SZOMBATHELYI TÓRENDSZER csónakázásra és horgászatra egyaránt alkalmas környezetében kialakított VASI MÚZEUMFALUba /Árpád u. 30./ 27 község 37 épületét telepítették a népi építészet jellegzetes emlékeinek megőrzésére. A falusi életformát- a házak mellett- fa harangláb, kovácsműhely és vízimalom idézi, gyakran tartanak mesterség-bemutatókat, jeles napokon vásárokat. A KÁMONI ARBORÉTUM /Szent Imre herceg u.7./ az ország legnagyobb arborétuma, értékei a több mint 1000 fenyőfaj, 2000 lomblevelű fafaj, büszkesége az 50 fajtát képviselő, májusban virágzó tengernyi rhododendron-bokor.