Terror a moszkvai metróban
Farkas Zoltán
2004/02/07 12:24
773 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A terroristák többször ígérték, hogy robbantanak a moszkvai metróban, s néhány ízben ezt meg is tették. Ilyen súlyos terrorcselekményre azonban eddig nem került sor. Jelen összeállításunkkal a történelmi hátteret szeretnénk valamelyest megvilágítani.

2004. február 6-án a reggeli csúcsidőben (9 óra tájban) 39 halálos áldozatot követelő robbanás rázta meg a moszkvai metrót a Paveleckaja és az Avtozavodnaja állomások közötti szakaszon. Alighogy elindult a szerelvény, a 2. vagonban robbanás történt, melynek során harminckilencen életüket vesztették, 134 ember orvosi kezelésre szorult, 113 főt kórházban ápolnak, köztük egy gyermeket. A hatóságok a robbantást követő 5. percben már megkezdték a mentést, s másnap már a robbantás két feltételezett szervezőjét is elfogták. Időközben kiderült, hogy alaptalanul tartóztatták le őket. Viszont továbbra is csecseneket vádolnak a terrorcselekmény elkövetésével.
A robbanás körülményeiről készült orosz híradás anyaga itt látható.
Megrázó képeket közöl az egyik orosz hírportál is. A moszkvai metró a sztálini időszakban épült - a kor politikai elvárásai és kívánalmai szerint. A már akkor is grandiózus földalatti városból igazi metroplisz vált, melyen utasok milliói közlekednek nap mint nap. Nemcsak a méreteivel, hanem ornamentikájával és a hozzá kötődő mítoszokkal is kiemelkedik az európai metróvonalak sorából. Igazán egyedi konstrukcióról van szó, melyet feltétlenül meg kell ismerned. (Kár, hogy ilyen tragikus események kapcsán irányult rá a figyelem!)
Részletek>> A robbantással a hatóságok a csecseneket vádolják, s maga Putyin elnök jelentette ki, hogy nincs alku a terroristákkal. Bár Maszhadov csecsen vezér tagadta az ellenük felhozott vádakat, az orosz fél kitart álláspontja mellett. Milyen történelmi előzményekre tekint vissza az orosz-csecsen ellentét? Megtudhatod, ha a cikkben rejlő összefüggéseket összeveted az aktuális történésekkel.
Részletek>>

Forrás

1. Az orosz hírportál, Vazhno.ru képes beszámolója.
2. A Vesti.ru, orosz hírportál tudósítása.
3. Magyar tudósítás olvasható az Origo.hu-n.
4. Az orosz metrót, a Metropolitent bemutató web-site.

Az eseményhez kapcsolódó képek