Vác
2012/08/08 08:00
645 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ide "robogott" -30 kilométeres sebességgel- az ország első vasútja Pest városából 1846-ban és itt épült az ország egyetlen DIADALÍVe, a KŐKAPU Mária Terézia Habsburg császárnő 1764. évi látogatásakor- két jellegzetes esemény a Duna-parti püspöki székhely 1000 éves történetéből.

Látnivalók  Ide "robogott" -30 kilométeres sebességgel- az ország első vasútja Pest városából 1846-ban és itt épült az ország egyetlen DIADALÍVe, a KŐKAPU Mária Terézia Habsburg császárnő 1764. évi látogatásakor- két jellegzetes esemény a Duna-parti püspöki székhely 1000 éves történetéből.

A Konstantin teret a PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZ impozáns, klasszicista épülete uralja, a PÜSPÖKI PALOTA /Migazzi tér 1. / a XVIII. század alkotása, a PIARISTA TEMPLOM ÉS RENDHÁZ /Szentháromság tér/ különösen értékes tabernákuluma érdemel figyelmet.

Az ország egyik legszebb barokk tere a MÁRCIUS 15. TÉR, valamennyi háza műemlék. A fehércsuhás domonkosokról kapta nevét a FEHÉREK TEMPLOMA /24./ oltára gazdagon díszített rokokó műremek, KRIPTÁJÁban az európai ritkaságnak számító "MEMENTO MORI", XVI-XVIII. századi temetkezési emlékeket bemutató kiállítás látható.

Templomnak épült, ma tárlatoknak ad otthont a GÖRÖG TEMPLOM KIÁLLÍTÓHELY /Március 15. tér 19. /A város évezredes történetének emlékei a HINCZ GYULA GYŰJTEMÉNYben, /Káptalan u. 16. / a középkori kőemlékek a KÖZÉPKORI PINCEben /Széchenyi u. 3./ láthatók.

Búcsújáróhely a HÉTKÁPOLNA /Derecske dűlő 2./, a HONVÉD EMLÉKMŰ az 1848-as szabadságharc hőseire emlékeztet, a GOMBÁS-PATAK HÍDJA az egyetlen, szobrokkal díszített barokk kőhíd az országban. Kellemes a séta a szépen parkosított DUNA-PARTI SÉTÁNYon.