2004: ismét gólyaszámlálás
2004/07/30 00:00
492 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
2004 a gólyaszámlálás éve. Tizedik alkalommal kerül sor a fehér gólyák állományfelmérésére Magyarországon. Ötven-hatvan évvel ezelőtt 15-16 ezer pár gólya fészkelt hazánkban, ma csak ennek harmada, 5000-5500 lakott fészek található. Az ötévenként ismétlődő cenzusra azért van szükség, hogy megismerjük az állomány nagyságának változásait és a csökkenést okozó tényezőket. A munkában TE is segíthetsz.


Imre Tamés felvétele (MME)

A fehér gólyák valamikor a nagy fák, sziklafalak fészkelő madarai voltak. Táplálékukat a mocsaras, vizes területeken keresték. Az elmúlt néhány száz évben beköltöztek az emberi településekre, a régi fajta széles kéményekre, nádtetőkre kezdték el építeni fészkeiket. A modern épületek cseréptetőin, keskeny kéményein nem férnek el hatalmas fészkeik, így kénytelenek voltak átköltözni a villanyoszlopokra. Ott azonban a gólyafészkek alatt leszakadhatnak a vékony vezetékek, áramütést szenvedhetnek a madarak. Az ember a gólyák, és más madarak kedvenc területeit is átalakította. A szántóföldeken az ember számára fontos élelem terem - a madarak viszont éppen táplálékszerző helyeiket vesztették el.

Vagyis a "gólyahelyzet" nem éppen rózsás! Ötven-hatvan évvel ezelőtt 15-16 ezer pár gólya fészkelt Magyarországon, ma csak ennek harmada, 5000-5500 lakott fészek található. A madarászok az idei évben egész Európában megszervezik a fehér gólyák fészkeinek számlálását. Az összegyűlt adatok segítenek majd abban, hogy pontosabban ismerjük a madarakat, tudjuk mit kell tenni védelmük érdekében.


Imre Tamés felvétele (MME)

Kíváncsi vagy rá, hány gólya él Magyarországon?
Ha igen, segíts megszámlálásukban! Magyarországon már kilenc alkalommal sor került a fehér gólyák állományfelmérésére. Először 1941-ben, utána 1958, 1963, 1968, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994 és 1999 következett. A cenzusra azért van szükség, hogy megismerjük az állomány nagyságának változásait és a csökkenést okozó tényezőket. Ez a sikeres védelmi munka alapja. Az idei év ismét a gólyaszámlálás éve, s a munkában Te is segíthetsz!

Mit kell tenni?
Ha gólyafészket találunk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME) beszerezhető gólyafelmérő lapot ki kell tölteni és visszaküldeni az MME címére. Ha több fészket is ismerünk, a felmérőlap fénymásolható. Akár külön, üres lapra írva is meg lehet válaszolni a kérdéseket. A következő adatokra van szükségünk: a gólyafészek címe (például település, utca, házszám), mire épült a fészek (fa, kémény, villanyoszlop), van-e fészektartó-állvány, foglalta-e gólya a fészket, magányos gólya vagy gólyapár telepedett-e meg, hány fiókát nevelt a pár? Gólyafészek-felmérő lapot levélben, e-mailben vagy telefonon is kérhető a Madártani Egyesülettől, de le is tölthető az MME honlapjáról! A felmérést július első felében érdemes elvégezni, amikor a fiókák már nagyok, állnak a fészekben és könnyen megszámolhatók.
Ön is segítheti a gólyák védelmét!

A segítséget a gólyák nevében is köszönjük!

A fehér gólya története Nyugat-Európában

Nagy-Britanniában az utolsó gólyafészket 1416-ban látták, és még a helyszínt is pontosan feljegyezték: az Edinburgh-i St. Giles katedrálisnál. Idén azonban történelmi eseménynek lehettek szemtanúi azok a lelkes angol madárfigyelők, akik a Nyugat-Yorkshire-ben fészket építő gólyákról adtak hírt.


Imre Tamés felvétele (MME)

Belgium déli részén, Vallóniában körülbelül kétszáz éve nem fészkelt gólya, bár a hetvenes években láttak néhány párt. Flandriában, az ország északi részén a gólya 1895-ben, azaz száz évvel később tűnt el. Természetes körülmények kötött 2001-ben költött újra egy gólyapár Flandriában.

Hollandiában 1910-ben körülbelül 500 pár fehér gólyát számláltak, 1985-ben azonban majdnem kihalt, már csak 1-5 pár költött náluk. 1999-re sikerült ezt a számot feltornászni 380-ra, főképp a visszatelepítési programnak köszönhetően.

Dániában a 19. század közepén még gyakori madárnak számított a fehér gólya, korabeli állományukat nyolc-tízezer párra becsülik. 1984-ben azonban már csak tizenkilenc gólyapár találta meg életfeltételeit a dán vidékeken, 1996-ban pedig mindössze hat pár maradt belőlük.

Svédországban 1955-re kihalt a fehér gólya. 1989-től azonban nagy mértékű visszatelepítési programba fogtak, valamint ezzel párhuzamosan a vizes élőhelyek helyreállításába. A nagyszabású programnak és a hatalmas erőfeszítéseknek köszönhetően körülbelül 11 pár fehér gólya fészkelt náluk 1995-ben természetes körülmények között.

Franciaországban 1974-ben a faj szinte kihalt, összesen már csak kilenc pár költött ekkor az országban. A természetben csak a nyolcvanas évek közepétől kezdtek el újra fészkelni a gólyák. 1994-ben körülbelül 300 pár fehér gólyát számláltak, de a gólya továbbra is ritka madár Franciaországban.

Olaszországban 1984-re kihaltak a gólyák, visszatelepítési programoknak köszönhetoen 1994-re az országban 29 pár gólya fészkelt.

Lélegzet