A bongók hazatérnek
2004/03/03 00:00
1195 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Napjainkra igen ritka állatfajjá vált az erdei antilop, más néven a bongó. A nagy testű faj egykor értékes vadásztrófeának számított és húsát is nagy becsben tartották. Jelenleg körülbelül száz egyed él szabadon Kenyában, ahová most az USA-ból érkezett 18 bongó, hogy szaporulatukat később majd visszaszoktassák a természetbe. Ez akár évente 40-50 darab antilopot is jelenthet, mellyel valamelyest nő a faj túlélési esélye.

Él Afrika rengetegeiben egy igen ritka antilopfaj, amelyből tényleg annyira kevés él már a fekete kontinensen, hogy most az Amerikai Egyesült Államokból költöztetnek haza egy kisebb csoportot közülük. A National Geographic magyar nyelvű honlapján - www.geographic.hu - olvasható cikk szerint 18 darab erdei antilop érkezett az USA-ból a Kenya-hegység erdeibe. Az akció egy több mint két évtizedes program első állomása, melyet a kihalás előtti fajok megmentésért hoztak létre.

A program atyja, Don Hunt 1964-ben még lelkes vadászként érkezett Kenyába, ám az afrikai fajok populációinak rohamos csökkenését látva természetvédő vált belőle. Harmincöt évvel ezelőtt egy barátjával együtt határozták el 20 erdei antilop befogását és tenyésztési céllal az USA-ba való küldését. A zoológusok remek munkát végeztek: ma az USA-ban mintegy 400 bongó él - olvasható a geographic.hu-n.

A Kenyában és Ugandában őshonos bongó valaha értékes vadásztrófeának számított: népszerű volt vöröses alapon fehér csíkos bundája, illetve feketés pofáját koronázó hosszú szarva. A 250-350 kilós állat fontos húsforrásnak is számított. Nagyszerű honfitársunk, a néhai Kittenberger Kálmán, Afrika-kutató és vadász így ír a rejtőző életmódot élő antilopfajról: "… én erről a hatalmas erdei antilopról jóval fölfedezése előtt hallottam négerjeimtől. Kilima-Noljaro magas regióiban (3000 m magasban) ütöttem fel akkor (1904) tanyámat s innen indultam gyűjtögetni az erikazónára, mely egész 4000 m magasságig és azon felül terült el. E helyen beszélt nekem egy igen értelmes ndschagga vezetőm egy óriási, csíkolt és kurtalábú antilopról, mely az őserdő legnagyobb sűrűiben él és a szarva hasonlít a kuduéra. Azt is hozzáfűzte, hogy ilyen antilop bőréért - mely szerinte betegágyas asszonyok alá téve könnyű és fájdalomnélküli szülést okoz - a kiboschói szultán több tehenet volna hajlandó fizetni. Én persze nem sokat adtam az egész dologra és nem mászkáltam a titokzatos antilop után, annál is inkább, mert csak akkoriban gyógyultam fel súlyos sebesülésből és azonkívül a steppéken szerzett láz is egyre jobban kínzott." (Részlet a Két alig ismert afrikai vadról és vadászatáról című Kittenberger írásból).

A bongónak is nevezett erdei antilopról annyit érdemes megjegyezni, hogy a nőstény tömege átlagosan 210-235 kg, a hímek 240-405 kg-ot nyomnak. Fűfélékkel, falevelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. Közép- és Nyugat-Afrika alacsonyabb fekvő esőerdeiben őshonosak. Jellegzetes színük, a hosszanti fehér csíkokkal jól álcázza az állatot az őserdei élőhelyén burjánzó sűrű aljnövényzetben. A lábaik arányaiban rövidebbek, mint a nyílt szavannákon élő rokonaiké, ami az esőerdőben való gyorsabb haladást teszi lehetővé. Mindkét nem visel szarvat, ami a hímeknél akár egy méter hosszú is lehet. A bongó az egyetlen csapatban élő erdei antilopfaj. A csoport létszáma akár 50 is lehet. A csordában a tehenek mellett több hím is megtalálható. Félénk, rejtőzködő állatok. A tehenek szaporodási ciklusa 21-22 naponként 3 napos periódusokból áll. Ekkor a hímek sűrűn közelednek feléjük, jellegzetes párzási pozitúrákat felvéve teszik egyértelművé szándékukat. A sikeres párzást követően 282-285 nap múlva születik meg rendszerint egy, ritkán kettő húsz kilogramm súlyú borjú.

Az Egyesült Államokba küldött húsz állat első leszármazottjai január végén tértek vissza elődeik élőhelyére, a Kenya-hegységbe. Az állatok kezdetben karámban töltik napjaikat, majd hozzászokva az afrikai élethez egy 100 holdas bekerített területen engedik őket szabadon. A 18 bongó az USA 13 állatkertjéből illetve vadasparkjából érkezett.

A bongók sorsa akkor kezdett igazán rosszra fordulni, amikor Kenya a modernáció útjára lépett, ugyanis sorban tűntek el az élőhelyeiket és táplálékforrásukat jelentő bambuszerdők. A Kenya-hegységben az elmúlt hét évben csupán egy bongót jegyeztek fel a természetvédők, az ENSZ statisztikái szerint összesen 100 bongó élhet jelenleg az országban. Az első bongók visszatelepítését az elkövetkező években újabbak követhetik. A cél, egy legalább 100 állatból álló populáció megteremtése, amely évi 40-50 utódot is világra hozhat, akiket aztán szabadon ereszthetnének a hegyekbe.

geographic.hu