A dobgép használata IV. - Saját dobba saját hangokat!
2002/02/21 08:00
783 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már esett néhány szó arról, hogyan használjuk a dobgépet. Egy igazán izgalmas és hasznos funkció azonban még hátra van. A HammerHead ugyanis megengedi, hogy kívülről behozott hangokat is használjunk a dobgépünkön. Ez aztán újabb, az eddigieknél is nagyszerűbb lehetőségeket nyit meg a kísérletező kedvű alkotók előtt.

A felhasználó bankja

Ez kivételesen nem valamilyen bank hirdetése, hanem egy hülye magyarítás a userbank kifejezésre. A HammerHead Rhythm Station ugyanis abban különbözik egy átlagos dobgép programtól, hogy képes kívülről jött hangokat is dobhangokként kezelni. Az egyes csatornákon a választék legalján található User 1-6 megjelölés az éppen aktuális Userbank hangjait jelenti. Van egy eredeti, ami a programmal jár, és az Internetről is letölthetünk mindenfélét. A hivatalos honlapon ötvenegy található, a címen (kis méretű zip fájlok, úgyhogy nem sok idő letölteni őket). Ráadásul emellett magunk is készíthetünk a HammerHead Userbank Creator című igen egyszerű programmal ilyesmiket.

A Userbankot igen egyszerűen átállíthatjuk: az éppen aktuálisat jelző feliratra rákattintva máris választhatunk, hogy melyik .hub kiterjesztésű hangbankot akarjuk betölteni. Ezután - már ha a fent említett User1-6 "hangszereket" választjuk valamelyik csatornához - akkor a beállított bank megfelelő hangja fog megszólalni azon a ponton, amit kijelölünk.
Nagyszerű már eddig is, pedig még nem is szóltunk arról, hogy mi mindenre jó ez a dolog. Ha a fent említett oldalt megnézitek, akkor alapvetően kétféle userbankkal fogtok találkozni. A legtöbb másfajta dobhangokat tartalmaz, mint a Hammer alapbeállítása. Ha valaki elégedetlen lenne a választékkal... vagy inkább, ha speciális igényei vannak, mondjuk kifejezetten akusztikus hangzású dobritmust akar létrehozni, akkor próbálkozhat többel is ezek közül.
A userbankok másik fajtája nem dobhangokat tartalmaz, hanem egyebeket - basszusgitárt, torzított zajokat (industrial, vagyis ipari zenékhez), emberi hangokat, bekiabálásokat stb. Ezeket alapvetően arra használhatjuk, hogy feldobjuk az alkotásunkat: egy-egy jól elhelyezett hanggal - például egy hosszabb ritmus végén egy jó kis "Hey!" feldobhatja a dolgokat... A scratch.hub pedig mindenkinek beindíthatja a fantáziáját, aki szereti a lemezhuzigatás hangját. Bár persze olyat, mint az eredeti, ezzel nem csinálhatunk.

Jó tudni, hogy egy Userbankban a hangminták hosszabbak is lehetnek egy negyednyi időnél. (Vagyis a minimális "követési távolságnál", ahová hangokat elhelyezhetünk.) Ebben az esetben akkor hangzanak el teljes terjedelmükben, ha az időtartamukon belül nem helyeztünk el újabb "pöcköt" - ha igen, akkor abban a pillanatban újra elkezdődnek. Ez nem csak baj lehet, hanem játék forrása is. Ha például egy beszédrészlet a kérdéses hangminta, akkor egy vagy két negyedenként elindítva "dadogóssá" tehetjük. Vigyázat: ha túl gyors a ritmus, és nagyon sűrűn rakjuk, akkor elég furcsa végeredményhez juthatunk...
Kreatív lehetőségeink határához még most sem érkeztünk el, ugyanis itt van a már említett Userbank készítő program. Használata igen egyszerű, nem is érdemes rá szót vesztegetni, inkább arra, hogy mire jó. Egyrészt készíthetünk saját dobhangokat - no persze keveseknek adatik meg az, hogy otthon legyen mondjuk egy kongájuk, aminek a hangját mikrofonnal felvehetik (meg ez nem is biztos, hogy olyan jó minőségű lesz). Javaslom inkább azt, hogy egy már meglévő dobhang alakítgatásával próbálkozzunk. Ha a kiszemelt áldozatot egyetlenként tesszük be egy üres track-be, majd a Stream to Disk menüpont segítségével -wav-fájlként elmentjük ezt a dobot, akkor bármelyik hanghullám-farigcsáló program segítségével átalakíthatjuk, és később egy userbankban elhelyezve a dobgépben is használhatjuk. Lehet mondjuk mélyíteni vagy magasítani a hangokat a Pitch Shifter segítségével, kicsit "reszelősebbé" torzíthatjuk (Distortion), vagy éppen ráereszthetünk egy jó kis visszhang-effektet. Csak vigyázzunk: ha túl sokat szórakozunk, akkor valami formátlan izé lesz a végeredmény, ami lehet, hogy jól szól, de dobnak éppen nem alkalmas...
Vagy szerezhetünk hangrészleteket máshonnan is. Nekem például van valahonnan egy erdei hangminta-gyűjteményem - igen jó szórakozás patadobogásokból és hasonlókból ritmusokat szerkeszteni. Végül pedig használhatjuk a mikrofonunkat is, ha van.

Innentől már tényleg minden a felhasználó fantáziájára van bízva. Néha az eredmény nem igazolja az előzetes várakozásokat, inkább valami kakofón massza jön ki a hangszórókból. Ilyenkor vagy elkeseredünk, vagy pedig átállunk a zajzenék hallgatására. Azok, akik nem ismerik ezt a világot, nem is tudják, hogy hány és hány lemez jelenik meg világszerte "nem hagyományos" zenei hangokból