A magyar rózsák kertje - Márk Gergely rózsái
Érsek Dóra
2008/07/04 08:00
1363 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kevesen tudják, hogy Budapest közvetlen közelében, Törökbálint és Budaörs határán található a legnagyobb magyar rozalium, azaz rózsakert, melyben a rózsanemesítő 600 új rózsafajtája virágzik.
Kanizsay Dorottya rózsa

Gergely bácsi szerint - aki 85 éves - nincs olyan rózsa, aminek tövise lenne, hiszen minden rózsának csak tüskéje van. Mint ahogy a Magyar rózsák c. kötetében írja, a rózsa szeretete nem mai divat, hiszen a rózsákat már Babylon ékírásos tábláiban is a szépséggel azonosítják, majd később az egyiptomi szertartások egyik kellékévé vált. Fennmaradt írásos emlékek szerint a Római Birodalom egyik nérói ünnepségén 200.000 szál rózsát használtak fel díszítésre.

Báthory István rózsa

Tudunk arról, hogy Napóleon első felesége, Josephine császárné már 1804-ben, egy Párizs közeli kertben alapította meg a világ egyik legismertebb rózsakertjét, ami messzeföldön híres lett. Márk Gergely vezette a Kertészeti Kutatóintézet hat hektáros budatétényi rózsakertjét is, amely méltán vált világhíressé irányítása alatt. Rózsáit Márk Gergely ismert és szeretett híres személyiségekről nevezi el, melyek békésen pompáznak egymás mellett: többek között "Ruttkai Éva", "Öveges professzor", és "Nagy Imre".