A zöld tea
2002/11/05 08:00
1324 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az utóbbi években már hazánkban is elterjedőben van a teázás. Külön vizsgálatokat folytatnak a zöld tea jótékony szerepéről, élettani, a szervezetre gyakorolt hatása már sokak számára ismeretes. Legfontosabb hatóanyagai a fluor, a koffein és a polifenolok.

A fogszuvasodás kialakulásában egy baktériumfajta és a cukor játszik meghatározó szerepet. A fluor védi a fogzománcot. A teában lévő katechin jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét, megelőzve ezzel a fogszuvasodást. Azonban nem szabad cukorral fogyasztani, mert akkor a fogszuvasodás elleni hatását szinte teljesen elveszíti.
A zöld teában lévő polifenolok vírus- és baktériumölő hatásúak, sőt, csökkentik a rák kialakulásának esélyét is. A polifenolok a daganatképződés és -fejlődés, valamint az áttét kialakulásra is gátló hatással vannak. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis a polifenolok családjába tartozó csersavak a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják. A tea csersavtartalma miatt a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávé koffeinje. Ezért azoknak, akik a kávétól heves szívdobogást kapnak, viszont szükségük lenne élénkítőre, válasszák a zöld teát. A tea koffeinje hörgtágító hatású, ezért az asztmában szenvedőknek is ajánlható. Húgyhajtó hatása is van, növeli a vese vizelet-kiválasztását.
Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, amely igen fontos a szervezet számára, de veseelégtelenségben szenvedőknek nem javasolt a fogyasztása.
Mindezen pozitív tulajdonságai ellenére a zöld tea nem csodaszer, nem gyógyszer, hatását hosszú idő alatt fejti ki. Ahhoz, hogy a zöld tea orvosi szempontból fontos és hasznos tulajdonságai érvényre jussanak, rendszeresen kell fogyasztani. Néhány dologra azonban fel kell hívni a figyelmet: ne igyuk forrón, mert akkor fejti ki igazán a hatását, ha langyosan fogyasztjuk. Sokan tejjel isszák, de a tejfehérje csökkenti a zöld tea rákellenes hatását. Ajánlott naponta legalább egy litert meginni, 2 deciliteres mennyiségekre osztva.