Akár ölhet is - ha túl sós
2002/05/24 08:00
703 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A praktikus, de kevéssé ínycsiklandó diétás megszorítások orvosi hátterét boncolgatjuk ebben a sorozatban.


Mindenki tudja, hogy a diéta nem kellemes dolog, és főleg nem arra szolgál, hogy a halandó ínyét csiklandozva, komoly kulináris élvezetekhez juttassa a fogyni vágyót.
Minden diéta alapja a sóbevitel megszorítása. Alapvetően elmondható, hogy a súlyfelesleggel küszködők esetén a fokozott sóbevitel nagymértékben fokozza a kövérséget kísérő, gyakoribb betegségek súlyosságát. A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség erősen rosszabbodhat a sóterhelés hatására.
Ez azt jelenti, hogy ha túlsúllyal küszködsz és szereted agyonsózni az ételt, akár az életed is veszélyeztetheti! Amerikai kutatások rámutattak arra, hogy a sok sót fogyasztó, túlsúlyos embereknek, 61 %-kal nagyobb esélyük van arra, hogy szívinfarktus vagy érgörcs vessen véget az életüknek. Ugyanakkor a normális súlyú embereknél a só viszonylagosan ártalmatlan. Általános orvosi tapasztalat, hogy a túlzott sófogyasztás (az előbbieken kívül) magas vérnyomást, emésztőszervi daganatot is okozhat.