Az elhízás és hátrányai
2002/11/05 08:00
1462 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A túlsúly és az elhízás az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a fertőző betegségek után a második legfontosabb egészséget befolyásoló tényező, és az is elképzelhető, hogy nemsokára a legjelentősebb problémává válik a világon. Európában közel minden ötödik ember elhízottnak tekinthető.


Ezek ijesztő adatok, mivel a súlytöbblet nagymértékben rontja az életünk minőségét. Az ízületekre és csontokra nehezedő teher miatt egyre több a már fiatal korban jelentkező ízületi és gerincfájdalom és -gyulladás. A hasi szervek körül felhalmozódó zsírszövet felnyomja a rekeszizmot, csökken a tüdő térfogata és a légzés mélysége, ami a légutakra kívülről nehezedő nyomással együtt légzési nehézséghez vezethet. A túlsúlyos testkép gyakran kisebbségi érzéssel, az önbecsülés hiányával társul.
A túlsúly és az elhízás között mennyiségi különbség van, a túlsúly kismértékű súlytöbbletet, az elhízás már nagy mértékű súlyfelesleget jelent. Egyre gyakoribb előfordulásukat magyarázhatja az elhízásra való hajlam örökölhetősége, az energiában gazdag táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A több tíz éves összehasonlító vizsgálatok szerint a jóléti társadalmakban az átlagos életvitel mellett túl könnyen jutunk túl sok energiához, és ehhez képest egyre kevesebbet mozgunk (készételek, TV, számítógépek, közlekedés módja stb.).
Az elhízás nagyon sok betegséggel áll közvetlen ok-okozati kapcsolatban, az elhízottak között két-háromszor gyakoribb a cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, érelmeszesedés és a daganatos betegségek előfordulása. A súlytöbblet csak több oldalról egyszerre támadva, egészséges étrenddel, mellette rendszeres fizikai aktivitással és esetleg gyógyszerekkel együtt fokozatosan csökkenthető.
A legnehezebb talán mégis a kínkeservesen elért kisebb testsúly megőrzése. Az elhízásokat eltérő egészségvonzataik miatt két csoportra oszthatjuk. A nőkre jellemzőbb "körte" típusú elhízás esetén a zsírfelesleg főleg a csípőn és a combokon rakódik le, ezért elsősorban a mozgásszervi betegségek és a visszérbetegség kockázatának növekedésével jár. Súlyosabb az ún. "alma" típusú elhízás, főleg a férfiakon figyelhető meg: ez a jellegzetes pocakosodás. Ebben a csoportban a hasra terjedő súlytöbblet a belső szervek zsírtartalmának növekedésével jár, ami sokkal gyakrabban társul szívbetegséggel, cukor- és magasvérnyomás- betegséggel. A túlsúly az életünkből kellő odafigyeléssel kiküszöbölhető rizikótényező, ráadásul könnyebb megelőzni, mint utána felvenni a harcot a kilókkal!
Tehát amit ma megehetsz, azt nyugodtan halaszd holnapra!