Biciklin igazán szép az élet!
2002/07/19 08:00
605 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nagyon jó feküdni a vízparton, süttetni a hasunkat és olvasgatni. Egy darabig nagyon élvezetes a semmittevés, de aztán kezd unalmassá válni. Ilyenkor nem árt, ha kéznél van egy bicikli, amire fel lehet pattanni, pár tíz kilométert tekerni a melegben, utána pedig újra a parton lenni, és becsobbanni a vízbe! Ebben az írásban olyan kerékpártúrákat ajánlunk, ahol mindkettőt megtehetitek: pihenhettek és tekerhettek is!

A Tisza és környéke

Abádszalók-Tiszaderzs-Tiszafüred-Tiszadorogma-Tiszacsage-Tiszabábolna-Tiszavalk-Poroszló-Sarud-Kisköre-Abádszalók

Ez a kör körülbelül 110 kilométer hosszú. Meg lehet tenni akár egy nap alatt is, ha valaki nagyon elszánt, de érdemes inkább több időt rászánni, hiszen sok útközben a látnivaló.

Programajánló:

Abádszalók - a falu a Tisza-tó partján fekszik, itt nyílik lehetőség a beígért strandolásra, napozásra. És persze ki lehet próbálni mindenféle vízi sportot: lehet hosszabb-rövidebb evezős túrákra menni, vízibiciklizni, vízisíelni is akár.

Tiszaderzs - a Cser-közben, a Holt-Tisza partján található a természetvédelmi terület részeként ismerhetitek meg, bejárva az egész környéket.

Tiszafüred - város a folyó partján. Fő látványosság a nagy, szépen kiépített termálfürdő, de van több múzeuma is, mint például a fazekas-tanyaház.

Poroszló - ebben a faluban is lehet strandolni, és fel lehet keresni a madárrezervátumot, ahol sok az olyan faj, amit szabadon sajnos már nem nagyon látni!

Kisköre - a fürdőzés mellett itt lehetőség van a vízierőmű megtekintésére is.

Legyen most a kiindulópont Kunhegyes!

Kunhegyesi körtúra: mindössze 20 kilométer kerékpáron, de sok kultúrprogramra nyílik lehetőség. Meg lehet nézni például az ország második legnagyobb református templomát, néprajzi, történeti gyűjteményeket és a szélmalmot. Természetesen fürdőruhát is érdemes magatokkal vinni!

Kunhegyes-Kunmadaras-Karcag-Zádor híd: ez a túra 80 kilométer hosszú, ugyancsak sok látnivalóval. Kunmadarason körerkélyes református templom, Karcagon szélmalom, Berekfürdőn termálstrand várja a túrázókat.

Kunhegyes-Kisújszállás-Dévaványa-Kisújszállás-Kunhegyes: 70 kilométer hosszúságú túraútvonal. Kisújszálláson van Móricz Zsigmond egykori iskolája és egy termálstrand, Dévaványán pedig a túzoktelepre lehet ellátogatni.

Szállás

A környék minden falujában, városában van kemping, és panziók is várják a kirándulókat. Aki az utóbbiak egyikében akar megszállni, annak érdemes indulás előtt telefonon szobát foglalni.

A legtöbb helyen a kerékpárosokra külön gondolnak. Bizton állíthatjuk - mert láttuk -, hogy mindenhol biztosítanak zárható tárolókat, még a legkisebb faluban is van szerviz és biciklis bolt, sok szálláshelyen pedig 10-20% kedvezmény jár a kerékpáron érkezőknek.

Figyeljétek oldalunkat, mert lesz még túraajánló más tájakra is!