Császári fajd
2004/01/06 00:00
1156 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A tyúkalkatúak közül nem egy faj örvendetesen szép számmal lakja hazánk területét, de vannak közöttük is olyanok, melyek ritkaságszámba mennek. Ilyen madár például a császármadár, ami a fajdfélékhez tartozik. Hiába a szigorú védelem, a császármadarak száma évről évre csökken. Valamikor nagy számban lakott a Kárpát-medencében, azonban az intenzív erdőgazdálkodás miatt számuk erősen megcsappant.


Foto: Panorama.net, Heinz Spath

A császármadár - nevezik császárfajdnak és Erdélyben mogyorós tyúknak is - testalkatára rokonaihoz hasonlít, csüdje azonban csak háromnegyedrészben gatyás, lábujjai pedig csupaszok. Farka elkerekített, fejbúbjának tollai meghosszabbodtak és felbóbitázhatók. Nagyságra s a tollazat színére mindkét ivar hasonlít egymáshoz, de azért könnyen megkülönböztethetők. A háti rész tollazata fehér pettyekkel tarkított rozsdás-vörösesszürke, s ezenkívül a legtöbb tollon fekete hullámvonalak is vannak. A felső szárny rozsdásszürke és rozdásvörös keverékén jól kivehető fehér hosszanti foltok és sávok vannak. A kakas torka fekete, a tyúké rozsdásan és barnásan foltozott. Szürkésbarna evezőtollainak keskeny külső zászlaján vörhenyesfehér foltok vannak, farktollai feketések, hamuszürkén erezettek, a középsők rozsdaszínnel szalagozottak és tarkítottak. Szeme dióbarna, csőre fekete, a lábak csupasz része szarubarna. A tyúknak nincs fekete torokfoltja, tollazatának a színe nem olyan élénk, és pedig inkább szürke, mint rozsdavörös.

A császármadár rejtett életet él, s ezért nem igen tűnik fel. Csak néha, véletlenül, leginkább leshelyből láthatjuk meg, amint egyik bokortól a másikig a tisztáson átfut. Télidőben egy-egy vastagabb faágon is megpillanthatjuk, egész hosszában végiglapulva azon, sőt, hogy még jobban rejtőzhessen, a fejét is ráhajtja. A vékony ágakról felriasztva többnyire sebesen repül el és bokrokba rejtőzik el, míg, ha a földön leptük meg, akkor felröppen valamelyik közeli fára s a magasból kíváncsian nézi, hogy ki zavarta meg nyugalmát.

Rendszerint a földön tartózkodik, de éjszakára fákra szállnak föl. Az erdők gazdag bogyótermő részét kedveli. Az erdőkből gyakran kihúz a tisztásokra, az erdőkhöz közeli mezőkre, sőt esetenként a szántóföldekre is. Állandó területéttől messzire nem távolodik el. Életfeltétele a nagy kiterjedésű, csendes erdő, távol az emberi zajoktól. A települések közelségét messzire elkerüli, állománya elsősorban az intenzív erdőművelés miatt csappant meg.

Monogám madár, mindig párban él, azok pedig gondosan vigyáznak csibéikre, majd a fiatalokra. Szeptemberben, a párválasztáskor 5-6-szor megismétlődő "cü-cü" hangokat hallat s ezt tavasszal, párzás előtt is gyakorta lehet hallani. A tavaszi, március-áprilisi párzási játékban a kakas körüljárja a tojót, aki erre többszöri, ritmikus fejcsóválással felel, jelezve a párzási készségét. Hasonló ez a házi kakas és a tyúk játékához. Nincs különleges párzóhelye, mint rokonainak, a siket- és nyírfajdnak. Földön fészkelő, költési ideje április végétől május végéig tart. Összesen 6-14 tojást rak az előzőleg puhára bélelt fészkébe. A költési idő 21- 26 nap. Csak a tojó kotlik, amelyekhez az utolsó tojás lerakása után kezd. A kotlás ideje alatt a kakas a fészek közelében tartózkodik. A kikelt csibék fészekhagyók, veszély esetén mozdulatlanul lapulnak, s már az első naptól kezdve fogyasztják a hangyát és annak bábjait, amelyet a kotlós kapar ki a bolyokból. A rovartáplálékról lassan áttérnek a növényi magvak, bogyók, friss hajtások, rügyek - főleg a nyír, az éger és a mogyoróbarkák - az áfonya, a szeder és málna fogyasztására. Csak nappal táplálkoznak.

Hazai állománya az utóbbi két-három évtizedben drasztikusan megfogyatkozott. Sajnos nincs is remény a megerősödésére mindaddig, amíg a vaddisznó állománya nem csökken. A vaddisznók ugyanis rendszeresen feldúlják fészkét, tojásait megeszik. Európai állományát több millió egyedre becsülik. Elsősorban északon - ahol nagy kiterjedésű erdők vannak - Finnországban, Oroszországban élnek nagy számban. A császármadár Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 forint.