Éghajlatváltozás hazánkban
2003/07/30 00:00
771 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Dunántúl déli részein egyre több, a mediterrán vidékeken honos állatfaj telepedik meg. A Balaton körül kabócák szórakoztatják a nyaralókat, aranysakálból is egyre több van jelen, és egy a Balkánon honos madárfaj - a sövénysármány - is megjelent.Szakemberek szerint mindez a globális éghajlatváltozás következménye.


Sövénysármány

Számos, a világban zajló klímaváltozásról szóló írás jelenik meg a sajtóban. Azt könnyen megtudhatjuk, hogy mi a helyzet Délkelet-Ázsiában, vagy Németországban. Hogy Magyarországon az éghajlatváltozásnak milyen jelei mutatkoznak, arról ha nem is lehetetlen, de mindenesetre nehezebb információkat találni. Ezt az űrt igyekszik ez a cikk valamelyest betölteni.

Tény, hogy hazánkban nem állnak rendelkezésre például a csapadékmennyiséget illetően pontos adatsorok több évtizedre visszamenőleg. Ez azért okoz problémát, mert csak a hosszú sorozatú, egy helyről származó adatok alapján lehet pontos prognózisokat felállítani. A Magyar Tudományos Akadémián 2002 márciusában vitaülést tartottak hazánk klimatológusai, amelyen a fentebb leírtakon kívül arra jutottak a szakemberek, hogy az éghajlatváltozásnak vannak jelei, ám azokat nem tudják pontos adatokkal alátámasztani.

Nézzük mik is ezek a jelek erre az évre vonatkozólag. A Népszabadságban megjelent információk szerint az idei május átlaghőmérséklete 19,2°C volt, ez 3,7 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag. A június még erre is rátett egy lapáttal, amikor az átlaghőmérséklet 22,5°C volt, az előző évek átlaga ehhez képest 18,4°C, ez 4,1 fokos növekedést jelent. Az átlagos hőmérséklet és a maximum hőmérsékletek alapján az idei volt az elmúlt 100 esztendő legforróbb májusa és júniusa. Egy átlagos májusban rendszerint 5-7 olyan napra lehet számítani, amelyen a napi hőmérséklet meghaladja a 25°C-ot és csupán egy-két napra, amikor 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Ezzel szemben az idén csaknem 25 napon keresztül volt 25 fok feletti meleg, az ország keleti felében pedig 14 olyan nap volt, amelyen 30 fok feletti hőmérsékletet mértek. Júniusban még rosszabb volt a helyzet, Magyarország területén jelentősen az átlag felett - a szokásos 3-5 nap helyett 15 - alakult a forró napok száma.

A Duna-Tisza közén megvizsgálták az éghajlatváltozás természetföldrajzi következményeit. Ez alapján megállapították, hogy a tartós vízhiány a környezet különféle alrendszereiben különböző időpontokban okoz alapvető változásokat. Az évek óta fennálló tartós aszály következményei a következő sorrendben jelentkeznek: először a talajvíz szintjének süllyedése tapasztalható, ezt követi a talajképző folyamatok átalakulása és a növényzet megváltozása, végül a felszínformáló folyamatok módosulnak. A Duna-Tisza közén már most jelentkeznek a félsivatagokra jellemző vonások. Az ENSZ egyik középtávú prognózisában az említett tájunkat már félsivatagi övezetté nyilvánították.

A változások erdőkre gyakorolt hatásának vizsgálatához a síkfőkúti erdővizsgálatok jó alapot nyújtanak. Ezek alapján megállapították, hogy az erdő belsejében a nyári hőmérséklet emelkedett, a csapadék mennyisége ezzel szemben jelentősen csökkent. Mindezek következtében lecsökkent a nyári hónapokban a levegő és a talaj nedvességtartalma. Ennek következtében nagy mértékben volt tapasztalható a kocsánytalan tölgy pusztulása.


Aramysakál család
Fotó: termeszetbuvar.hu

Egyre nagyobb számban jelennek meg az alapvetően mediterrán vidékekre jellemző állatok is hazánk területén. A Balaton környékén eddig csak délebben előforduló kabócákat észleltek. A globális klímaváltozás következményének tarják azt is, hogy a Dunántúlon sok helyen figyeltek meg a Balkánon honos aranysakálokat. A Mecsek déli lejtőin egy szintén balkáni madárfaj, a verébnagyságú sövénysármány kezd megtelepedni.