Ellenségeink: a vírusok
2002/07/08 08:00
1079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A vírusok már régóta szedik áldozataikat. Ramses, a híres egyiptomi fáraó mindössze 40 éves volt, amikor eltávozott az élők sorából. A múmiáján található nyomok alapján valószínűsíthető, hogy himlő okozta a halálát. Egy másik egyiptomi múmia lábán felfedezett deformitásokból arra következtetnek, hogy a járványos gyermekbénulás áldozata lett.

Számos betegség kórokozóját sikerült felfedezni a századforduló idejére, amit a bakteriológia fejlődése tett lehetővé. Sok esetben azonban nem találtak semmit, jóllehet a betegség elleni megfelelő védekezés már rendelkezésre állt. 1892-ben Ivanovszkij, orosz kutató kísérletei bebizonyították, hogy a baktériumoknál kisebb, fénymikroszkóppal nem látható fertőző vírusok is léteznek. Ez alapozta meg a további kutatásokat.
Lássuk, mit kell tudni ezekről az alattomos, sokszor villámgyorsan terjedő apró "lényekről":
A vírusok a legkisebb, fertőzést okozó mikroorganizmusok, így csak elektronmikroszkóppal tanulmányozhatóak. A legkisebbek mérete körülbelül 20, a legnagyobbaké pedig 400 nanométer. Életükhöz feltétlenül szükség van nukleinsavra és fehérjékre. Egy vírus csak egyféle nukleinsavat tartalmaz, ami vagy DNS, vagy RNS lehet. A nukleinsavat egy fehérjékből álló burok veszi körül. E körül bizonyos vírusok esetén még egy külső burok is lehet.

Fontos tudnotok, hogy a vírusok csak élő sejtekben képesek szaporodni. A szaporodásuk több lépésben történik:

1. a vírus a sejt felszínéhez tapad
2. ezután bejut a sejtbe
3. bizonyos vírusok esetében itt történik meg a fehérjeburok elvesztése
4. a vírusok alkotórészei megszintetizálódnak
5. összeépül az új vírus
6. és kiszabadul a sejtből

Egy-egy fertőzött sejtben a vírus típusától függően akár több ezer, több tízezer, vagy akár több százezer új vírus is képződhet, melyek aztán kikerülve a sejtből újabb sejteket fertőznek meg, és létrehozzák a rájuk jellemző betegséget: a komoly veszélyekkel járó vírusos agyhártyagyulladást, a kötőhártya-gyulladást vagy éppen a sokak által tapasztalt influenzát.