Elszállíttatják a csepeli galvániszapot
Varga Gábor
2007/12/01 16:39
857 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A galvániszap csillogó króm-, nikkel-, horgany- és rézbevonatok készítése után visszamaradó, többnyire savas, mérgező nehézfémeket, így ként és foszfort tartalmazó, besűrített elektrolit-oldat. Ebből a veszélyes anyagból nem egészen tiszta körülmények között 1200 tonnát tároltak Csepelen. A minisztérium rendelkezett az elszállításról.

A galvániszapot tartalmazó hordók a Dunától 100-150 méterre voltak, illetve egy részük még most is ott van. Sok közülük megsérült, szétrohadt, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból. Az időközben fóliával letakart hordókat egy Fríz Kft. nevű cég szállította oda engedély nélkül. A környezetvédelmi hatóság felszólítása ellenére a galvániszap maradt, az időközben tönkrement cég ugyanis az eltávolítás 80-100 millió forintos költségét nem tudta kifizetni.

A galvániszap ügyében a környezetvédelmi felügyelőség, zöld szervezetek részvételével, az idén februárban talajvizsgálatot végzett. A minisztérium szerint a mérési adatok megnyugtató eredményt hoztak, a galvániszap miatt nincs katasztrófa- és életveszély, a csepeli ivóvízbázisra nincs káros hatással. Egyes szakértők nem osztják ezt a véleményt, szerintük nemcsak Csepelen van katasztrófaveszély, hanem az ország más településeit, sőt Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is veszélyezteti.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki a kb. 1200 tonna galvániszap szállításra való előkészítésére, elszállítására és hasznosítására vagy ártalmatlanítására, valamint a mintegy 200 tonna szennyezett talaj elszállítására. A pályázati kiírás szerint a munkálatoknak műszaki ellenőrzés mellett kell történnie. Olyan cégek jelentkezését kérte a tárca, amelyeknek igazolt gyakorlata van környezeti kármenetesítésben és veszélyes hulladék ártalmatlanításában, valamint minőségbiztosítási rendszerrel és környezetirányítási minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkeznek. A pályázatra hárman nyújtottak be ajánlatot, ezek közül egy bizonyult érvényesnek.

A galvániszap csillogó króm-, nikkel-, horgany- és rézbevonatok készítése után visszamaradó, többnyire savas, mérgező nehézfémeket, így ként és foszfort tartalmazó, besűrített elektrolit-oldat. Az évente keletkező 5-8 ezer tonnányi galvániszap csak arra feljogosított veszélyeshulladék-kezelőknek adható át, amelyekből alig egy tucat működik az országban.