Északról is támadva
Varga Gábor
2007/12/01 16:47
690 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Északi szomszédunk olyan széntüzelésű erőművet kíván építeni, amelynek 63 méter magas kéményéből évente négymillió tonna szennyező anyag kerülne a levegőbe. A Tőketerebesen felépíteni kívánt erőmű, alig húsz kilométerre van a magyar-szlovák határtól és része a tokaji történelmi borvidéknek. Az errefelé uralkodó északi szélirány pont a borvidék felé fújná a szennyeződést. Mindemellett hazánkban az Aranyos völgyében és Szerencsen is erőműveket terveznek létrehozni.

A ma Szlovákia területén lévő Tőketerebes önkormányzata egyelőre egy lakossági fórum hatására megváltoztatta azon véleményét, hogy széntüzelésű erőművet építsenek a város határába. A fórumon a terebesiek kifütyülték a beruházó képviselőit, és átadták a városvezetőknek azt a tiltakozó petíciót, amelyet a 23 ezer lakosú város harmada, 8 ezer ember aláírt. Az erőmű elleni tiltakozásba a légvonalban alig 20 kilométerre fekvő Sátoraljaújhely is bekapcsolódott. Szamosvölgyi Péter polgármestert néhány hónapja szlovák környezetvédők tájékoztatták a tervről, azóta a város a magyar környezetvédelmi minisztériumtól a Greenpeace-ig minden olyan szervezetet megkeresett, amelytől segítségre számíthat. A meccsnek sajnos nincs vége. Tőketerebes ugyanis csak a helyszínt utasította el, ráadásul Szlovákiában a települési önállóság nem olyan széles körű, mint Magyarországon.

Az erőmű 163 méter magas kéményéből évente négymillió tonna szennyező anyag kerülne a levegőbe. Mivel a térségben az uralkodó szélirány az északi, a szennyeződés nagy része magyar területen, a hegyaljai borvidéken csapódna le. Néhány éve a szlovákoknak sikerült elismertetniük a tokaji borvidék részének a Tőketerebes és a határ közti dombvidéket. A szlovák kormány álláspontja egyelőre nem ismert. A terebesi erőmű tervét először egy pozsonyi gazdasági hetilap publikálta márciusban. A 37 millió koronás (274 milliárd forint), két atomerőműblokk teljesítményének megfelelő termelésű beruházáshoz már hozzájárult a szlovák gazdasági minisztérium, az energiahálózatot működtető állami társaság, valamint Tőketerebes városa. Ugyanakkor az Európai Uniónak benyújtott szlovák energiapolitikai stratégia szerint a szénnel történő energiatermelés fejlesztése helyett annak fokozatos felszámolása a cél.

A tőketerebesi erőművet a Ceskoslovenská energetická spolocnost (CES, vagyis Csehszlovák Energetikai Társaság) nevű, 2006-ban alapított projektcég akarja megvalósítani. Az erőmű két blokkjában ukrán szenet égetnének, amit vasúton hoznának be, mivel Tőketerebes az ungvári vasútvonalon fekszik. A kiszemelt helyszín a vasútállomás és a belváros közelében található egy lepusztult gyártelepen, ahol jelenleg egy századfordulós cukorgyár romjai meredeznek. A helyiek úgy tartják, az anakronisztikus nevű beruházó mögött ukránok állnak, sőt a legenda színesebb változata szerint egy csernobili szénbánya radioaktív szenét füstölnék a terebesiek orra alá.