Fitness-gyakorlatok
2002/07/02 08:00
965 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyarországon a wellness szemlélet egyelőre még valami fitness és joghurt müzlivel-cipőben csoszog. Minden kezdet nehéz, mondhatjuk, miért lenne pont ezzel másképp? Azok, akik a fitnesszel illetve a wellnesszel ismerkednek, először is valami fizikai változást várnak, a többi meg jön magától – gondolják.

Minden kezdet nehéz, mondhatjuk, miért lenne pont ezzel másképp? Azok, akik a fitnesszel illetve a wellnesszel ismerkednek, először is valami fizikai változást várnak, a többi meg jön magától - gondolják. Bár ez inkább fordítva lenne igaz, de mégis megpróbálunk valami praktikus segédletet is nyújtani a fizikai változások eléréséhez. A hölgyek (lányok) leginkább a feneküket és combjaikat, míg az urak a muszklijukat és mellkörfogatukat igyekeznek felturbózni. Tekintsük ezt a két területet kulcsfontosságúnak és nézzük meg most a lányok számára ajánlott gyakorlatokat alaposabban!

Háttérinformációk a hátsóról

Az ember törzsfejlődése során a két nem sajátos zsíreloszlási sémát követett. A nőneműek leginkább a fenék-combok-csípő tengelyen próbálták raktározni a felesleget zsírpárnák formájában, míg az erősebb nem has-derék, majd a televíziózás megjelenésével feji területekre koncentrálta a zsírszövet-felépítést. Ennek az oka valószínűleg az eltérő szerep és életmód.

Tehát a hölgyek esetében a fenék mérete és formája genetikailag bizonyos fokig meghatározott. De ne keseredjünk el végleg. Van mód a változtatásra: diétával és mozgással bárki elégetheti a felesleges zsírt, míg megfelelő gyakorlatokkal fejlesztheti a fenék formáját alakító három farizmot is.

Hogy melyek ezek az izmok? Nézzük: 1. Nagy farizom, mely feladata a comb hátrahúzása sétánál, kidőlésnél, guggolásnál vagy ugrásnál. 2. Középső farizom, mely felel a comb oldalirányú emeléséért, távolításáért. 3. Kis farizom, mely a csípő forgatásáért felelős.

Ezeket kellene hát erősíteni a hölgyeknek, hogy aztán be lehessen gyűjteni a férfiak elismerő pillantásait. Ennek legegyszerűbb módja egy kis torna otthon vagy egy edzőteremben. A legelérhetőbb gépek és gyakorlatsorok a következőek:

  • Taposógép: legalább kétnaponta 15 perc, mint a gyakorlatok bevezetője
  • Négykézláb helyzetben a lábak nyújtott helyzetben történő hátra lendítése és kitartása. Eleinte lábsúly nélkül, később azonban súllyal ajánlott.
  • Combközelítők és combtávolítók 15-15 perces intenzív gyakorlatoztatása: kis súly, 6-8 széria, legalább 20 gyakorlat/széria.

Természetesen a gyakorlatok mellett vigyázni kell a táplálék bevitelre is: a hathetes intenzív program alatt szénhidrát bevitel minimális legyen, de az édesség (ebben az esetben is...) tilos.