Folt hátán folt
2002/04/02 08:00
1525 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mi a patchwork? Az ember fogja a mindenféle színű, mintájú kis anyagokat és összevarrja.És, ami legjobb, hogy különösebb kézügyesség sem kell hozzá, csak egy kis türelem, ízlés, fantázia.

A patchwork

A patchwork - magyarul foltvarrás - néhány éve vált divatos elfoglaltsággá. Az Egyesült Államokban, ahonnan az ötlet származik, állítólag több mint 13 millióan varrnak ezzel a technikával. Magyarországi elterjedése jórészt az utóbbi évtizedben hatalmas példányszámban megjelenő lakáskultúrával és szabás-varrással foglalkozó magazinoknak köszönhető.

De mit is jelent a foltvarrás? Az ember fogja a mindenféle színű, mintájú kis anyagokat és összevarrja. Nem egy nagy ötlet - mondhatnánk. Természetesen a takarékos telepes asszonyok találták ki, hogy egy csepp anyag se menjen veszendőbe. Az ötlet valóban nem korszakalkotó, de mivel az anyagok, a színek, a minták variációja számtalan, mindenki kiélheti ötletességét, fantáziáját. Nem létezik két egyforma foltmunka. A legjobb az egészben, hogy nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy kis türelem, ízlés, fantázia.

Természetesen vannak ismert technikák, amelyek gyorsítják, egyszerűsítik a varrást. Léteznek népszerű minták, ezekhez most már nálunk is könnyen hozzá lehet jutni.

Mint mindenre, ami divatba jön, erre is egész ipar települt rá - elsősorban az Egyesült Államokban -, de már nálunk is sok minden kapható. Mi azonban ne dőljünk be minden divatos kelléknek! Van azonban néhány elengedhetetlen tárgy. Szükségünk van mindenképpen egy jó ollóra, egy vonalzóra, négyzethálós papírra a tervezéshez és természetesen anyagokra. Legjobbak a pamut alapanyagú textíliák, amelyeket használat előtt mindig avassunk be forró vízben. Természetesen remekül fel lehet használni az otthon felhalmozódott, már nem használatos ruhadarabokat. És persze újra felfedezhetjük a "turkálás" örömét: megvehetjük azokat a blúzokat, ruhákat, amelyeket viselni ugyan nem tudunk, de nagyon tetszik a színük, mintájuk, anyaguk.

Varrhatunk kézzel - ekkor szükségünk van jó pár darab átlagos nagyságú, vékony tűre és persze jó minőségű cérnára. Nem árt néhány gombostű sem és egy kis sík felület, ahol kisimíthatjuk munkánkat. Aztán persze bevásárolhatunk, mert már nálunk is lehet kapni körkést, vágólapot. Ezek jó drágák, ráadásul egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Akinek van varrógépe, természetesen varrhat azzal is. Kell végül egy vasaló, ugyanis az elkészült munkákat muszáj levasalni, különben hullámos marad az anyag.

Ha mindez rendelkezésre áll, kezdődhet is a munka! Először talán kezdjük valami kisebb - és könnyebb - feladattal. Közeledik a karácsony, varrhatunk tehát kisebb terítőket. Először négyzethálós papíron tervezzük meg a munkát. A foltmunka alapegysége a blokk, mely teljes motívumot hordoz. Egy blokk lehetőleg ne legyen nagyobb 30 cm-nél, ennél nagyobb ugyanis már elnagyoltnak hat. Minél kisebb blokkokból készül egy munka, annál izgalmasabb. Ha megterveztük papíron a blokkot, válasszuk ki az anyagokat. Hangoljuk össze a színeket és a mintákat. Lehetőleg apró mintás anyagokat használjunk, ügyelve arra, hogy a színek, minták illeszkedjenek egymáshoz. De bátran engedjük szabadon fantáziánkat! Többfajta mintás anyag is jól nézhet ki egymás mellett, elütő színek is lehetnek harmonikusak. Ebben nehéz tanácsot adni, mindenki bízza magát az ízlésére és a fantáziájára. Legfeljebb csak neki fog tetszeni, amit csinál...

Megkönnyíti a munkát, ha kartonból készítünk egy sablont, mert akkor nem kell mindig méricskélni, csak rátesszük az anyagra, körülrajzoljuk és kivágjuk. Nagyon ügyeljünk a varrás ráhagyásra, mert az anyagokat mindig színükkel fektetjük egymásra és úgy varrjuk össze. A blokkokat mindig előbb soronként, aztán oszlopokként állítsuk össze, majd vasaljuk le. Ha ezzel készen vagyunk, még tovább szépíthetjük a munkánkat, ha varrunk rá keretet, majd egy hátlapot. És már készen is van.

Ha már belejöttünk, belevághatunk nagyobb munkákba: párna, ágyterítő, abrosz. Az egészen profik mellényeket, sőt ruhákat is varrnak, de hát ahhoz már sok minden mást is tudni kell.

Végezetül néhány könyv, illetve bolt, ahol további információkat lehet begyűjteni.

Ha szép foltmunkákat akarsz látni, menj el a Foltboltba ( VI. Jókai utca 1.). Itt ötleteket is el lehet lesni. Vehetsz szép anyagokat és Dolányi Anna: Hasznos könyv foltvarróknak című munkáját, amelyben rengeteg blokk-tervet, illetve néhány egyszerűsítő varrási technika leírását találod.

Viszonylag használható még Imregh Magda: Folt munkák könnyű, érdekes technikákkal című könyve is, bár az a tapasztalatunk, hogy itt a leírások nem mindig pontosak.

A Praktika újságnak volt egy patchwork-iskola című rovata az 1998-as évfolyamban, ebből is sok minden megtanulható, ha valahonnan elő tudod bányászni.

Már nálunk is működnek klubok és szervezetek. A leghíresebb a Magyar Foltvarró céh, de ez sajnos Debrecenben székel. Budapesten is van több klub, érdemes a közelben lévő művelődési intézményben érdeklődni, hátha tudnak róla.

És persze az interneten is érdemes szörfözni, meglepően sok mindent található a patchwork témakörében.

Jó öltögetést, vágj bele bátran!

És néhány nem magyar, a sok ezerből:
http://www.patchwork.com
http://www.gloriouspatchwork.com/
http://www.patchwork-europe.com/
http://www.patchworkangel.com.au/
http://www.slinkster.com/clothing/index.html
http://www.craftown.com/patch.htm