A futás boldogsága
2012/05/14 08:00
1823 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A futás a legősibb sportok egyike. Már az ősember is, miután felegyenesedett megtanult futni, hogy így szerezze meg a táplálékát. Később az ókorban az olümpiai játékokon már szerepelt a stadionfutás, mint a pentatlon egyik versenyszáma, a marathóni csatát megnyerő athéni sereg egyik tagja, Pheidippidész görög katona pedig Athénig szaladt, hogy elvigye a győzelem hírét megteremtve a maratoni futás hagyományát.

futas_001_520 A futás az emberek és az állatok természetes ösztöne, nagyon olcsó sport és kellemes tevékenység, ráadásul kortól és nemtől függetlenül űzhető, csupán egy kényelmes cipő kell hozzá.

A futásnak számtalan formája ismert: létezik rövidtávfutás, gátfutás, hosszútávfutás vagy éppen terepfutás. Futni nem kell megtanulni, erre mindenki képes, aki tud járni vagy nincs olyan betegsége, mely ebben gátolná. Mégis óriási különbségek vannak egy hosszútávon vagy egy rövidtávon futó olimpikon, egy tájfutó vagy éppen egy otthon, futógépen edző ember között. Továbbá sokat számít, hogy ki mennyi ideje űzi ezt a sportot, milyen intenzitással jár el futni, hol fut, mennyi ideig bír megállás nélkül futni és az, hogy milyen az általános állóképessége korához és neméhez viszonyítva.

Ha úgy gondoljuk, hogy eljött az idő, hogy sportoljunk, és a futást választjuk, fontos, hogy tegyünk néhány előkészületet. Először is rendkívül fontos, hogy vegyünk egy megfelelő cipőt. Sportruházati üzletekben és sportszer áruházakban kaphatunk kimondottan futásra tervezett úgynevezett futócipőt. Gyakorlatilag minden nagyobb sportmárka gyárt futócipőket, azt azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy futócipőből érdemes egy-két számmal nagyobbat venni, a szűk cipőben ugyanis nem lehet futni, és ehhez a fajta mozgáshoz előnyös, ha van plusz hely a láb számára.

futas_002_200 Mikor megvan a cipő, fontos, hogy végezzünk el néhány mérést. Fontos tisztában lenni súlyunkkal és magasságunkkal, a pulzusszámunkkal valamint azzal, hogy intenzív terhelés esetén hogyan változik. Ehhez érdemes még beszerezni egy pulzusmérőt. Ezeket a szerkezeteket többnyire a mellkasunkra kell csatolni, mely egy karórával összekapcsolva mutatja, hogyan változik pulzusszámunk. Az ideális érték kiszámolásához számos táblázatot találunk az interneten, azt azonban soha ne tévesszük szem elől, hogy elsőre ne terheljük túl magunkat és ügyeljünk arra is, hogy pulzusszámunk sose menjen 180 felé, ha pedig ez megtörténik, lassítsunk, esetleg álljunk meg és sétáljunk.

Mikor beszereztünk mindent, ami elengedhetetlenül fontos a futáshoz, találjuk ki, hol szeretnénk futni. Az egyik legkedveltebb helyszín a budapesti Margit-sziget, mely igen népszerű a futók körében. A „szigetkör”, vagyis egy Margit-sziget kör nagyjából 5300 méter, ha a futóknak kijelölt úton haladunk, de szinte bárhol futhatunk, ahol nincs forgalom és szmog.

Léteznek okostelefonra letölthető alkalmazások, melyek az általunk megtett időt és távot is mérik, valamint azt, hogy milyen talajon futottunk, vagyis milyen volt a szintkülönbség a megtett terepen. Ezeket feltöltve saját naplót vezethetünk, ahol nyomon követhetük saját fejlődésünket. Ahogy semmit, úgy a futást sem szabad túlzásba vinni. Nagyon fontos, hogy az első hetekben lehetőleg minden futással töltött napot legalább egy pihenőnap kövessen, hiszen a hirtelen terhelésnek kitett szervezetnek nagyon fontos a regeneráció. Később aztán két napig is futhatunk egymás után, de figyeljünk rá, hogy ne esünk túlzásokba.

Az internet ma már rengeteg hasznos információt kínál amatőr és profi futóknak, de ha a szakirodalmat is szívesen lapozgatnánk, érdemes beszerezni Monspart Sarolta és Miltényi Márta A futás csodálatos világa című könyvét.

Tudtad, hogy futás közben a szervezeted ugyanolyan boldogsághormonokat (endorfin) termel, amit csokievés közben, illetve amikor szerelmes vagy?

Te mikor futottál utoljára egy jó nagyot?