Gyakorlati tanácsok táborozás előtt...
2003/10/15 08:00
1805 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mik azok a dolgok, amiket minden gyermeknek be kell csomagolnia a kirándulásra? Mi az, amit a tanároknak érdemes beszerezniük mielőtt erdei iskolába indul az osztály? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni cikkünkben, melynek célja, hogy az erdei iskolákban töltött napok maradandó élményül szolgáljanak diákoknak és pedagógusoknak egyaránt!

Mielőtt kirándulni indul az osztály, minden szülőtől érdemes beszerezni egy nyilatkozatot, mely tartalmazza a szülő engedélyét. A javasolt forma a következő:

Szülői nyilatkozat

Gyermek neve:
Személyi száma:
Édesanyja leánykori neve:
Pontos lakcíme telefonszámmal:
Telefonszám, melyen a tábor ideje alatt napközben is elérhető:
Gyógyszerérzékenység:
Jelenleg szed-e valamilyen gyógyszert:
Betegség, érzékenység, allergia:
Bármi egyéb, amit a gyerekről tudnunk kell ahhoz, hogy jól érezhesse magát és megóvhassuk:

Kérjük, hogy a nyilatkozatához csatolják hozzá a gyerek társadalombiztosítási kártyáját, vagy annak pontos fénymásolatát.


Dátum: Aláírás


A kirándulás alkalmával jó, ha a pedagógus gondoskodik a következő dolgokról: WC-papír, elsősegélycsomag, szalvéta, papírzsebkendő és olló. Az erdei iskolába vagy csak egy egynapos kirándulásra indulás előtti osztályfőnöki órán, megbeszélésen minden pedagógus tanácsot adhat diákjainak azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes becsomagolni a hátizsákokba. Ezekről az elengedhetetlen dolgokról készítettünk egy listát, íme!

Fehérnemű:
Zokniból lehetőleg többet tegyünk, mint ahány napra megyünk! A szülőknek is jobb, ha a kirándulsára sötét zoknikat csomagoltatunk, mert ezek könnybben tisztíthatók.

Pólók
Lehetőleg olyan, amit nem sajnálunk, ha kiszakad vagy összekoszolódik az erdőben.

Rövidnadrág:
Az erdei kirándulások alkalmával ugyan nem véd meg a szúnyogoktól és a csaláncsípéstől, de meleg időben kényelmes viselet.

Melegítő:
Ebből elég egy váltás.

Esőkabát:
A legjobb, ha enélkül senkit nem engedünk útnak indulni!
Meleg pulóverek:
Ha néhány napra utazik el az osztály, akkor elegendő egy olyan pulóvert csomagolni, ami megvéd a hidegtől az esti szalonnasütéskor.

Cipő:
Csomagoltassunk kétféle cipőt. Legyen a hátizsákban egy magasszárú túracipő, aminek nem árt a sár és az eső, ezen kívül pedig jó szolgálatot tesz egy kényelmes, puha sportcipő is, ami védi a bokát és a térdizmokat a rándulásoktól, húzódásoktól.

Papucs:
Az esti-reggeli zuhanyozás elengedhetetlen kelléke, mert megóv a későbbi kellemetlen lábgombától és tyúkszemektől.

Törülköző:
A legjobb, ha mindenki hoz magával egy kisebbet a reggeli fogmosáshoz, mosakodáshoz, és egy nagyobbat a zuhanyozáshoz, strandoláshoz.

Tisztálkodó felszerelés:
Mindenkinél legyen szappan, fogkrém, fogkefe és fésű.

Pizsama:
Hosszúujjú, és hosszú nadrágos változata a legjobb a hideg, őszi éjszakákon.

Ágynemű:
A diákok hozhatnak magukkal saját párnahuzatot, paplanhuzatot és lepedőt, a rutinosabbak kis helyet foglaló hálózsákban is aludhatnak.

Kullancsriasztó:
Az üzletekben már kapható a speciálisan gyermekek számára készített krém-változatú kullancs- és szúnyogriasztó, ami nemcsak hasznos, de az illata is kellemes.

Elemlámpa:
Az éjszakai túrázás kötelező kelléke, minden szobában legyen legalább egy belőle!

Kulacs:
Kulacs helyett megteszi az egyszerű műanyag flakon, a rutinos túrázók azonban felszerelkezhetnek az italt melegen tartó termosszal is. A lényeg, hogy legalább fél literes legyen!

Fürdőruha:
Erre a ruhadarabra természetesen csak akkor van szükség, ha a kirándulás helyszínén van lehetőség starndolásra, fürdésre.

Sebtapasz:
Legyen vízálló, több méretben.

Játékok, Cd-lemezek, rádiómagnó stb.:
Nagyobb értékű dolgokat csak akkor hozzanak a gyerekek a táborba, ha vigyáznak rájuk.

Diákigazolvány:
Az igazolvány nélkül még a vonatkedvezményt sem vehetik igénybe a gyerekek, és nem vehetnek kedvezményes jegyet a múzeumokba, kulturális intézményekbe sem.
Végül felsorolunk néhány olyan dolgot, amit nem kötelező táborozás alkalmával magunkkal vinni, de esős időben, a szabadidő hasznos eltöltésében segíthetnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a csoportok öszekovácsolódjanak, együtt töltsék az időt.

Eszköztár:
rajzlapok, játékos könyvek, focilabda, tollasütő, tollaslabda, magyar kártya, értelmező kéziszótár stb.

Bizonyára van még néhány dolog, amit érdemes magunkkal vinni. Írjátok meg, hogy Ti mit szoktatok bepakolni a hátizsákotokba!
A listát az erdeiiskola@sulinet.hu címre küldjétek!