Fejfájás
2012/04/26 08:00
1551 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fejfájást sok minden okozhat és általában könnyű megszüntetni is, de olykor képes megkeseríteni az életünket. 

fejfajas_520

Ha nem áll fenn semmilyen betegség, sőt, makkegészségesek vagyunk, olyankor is jelentkezhetnek a fejfájás tünetei. Ezt elsődleges fejfájásnak nevezzük, és tulajdonképpen népbetegségnek tekinthető. Az elsődleges fejfájásnak három fajtáját szokás elkülöníteni: a migrént, a klaszter fejfájást és a tenziós fejfájást.

Ha a fejfájás gyakran ismétlődik, vagyis visszatérő, azt nevezik migrénnek. Ez egy francia szó, mely a hirtelen fellépő, gyengeséggel járó fájdalomra utal. Többnyire nőkre jellemző és a teljes korosztálynál előfordulhat. Általában két-háromhavonta jelentkezik és több napig is eltarthat egy migrénes roham. Ezeket a rohamok látászavarok, időnként látáskiesés kíséri, további velejárója a szédülés, hányinger, beszédzavar és a végtagzsibbadás. Többnyire féloldalt jelentkezik erős, görcsös fájdalom formájában. A migrén kialakulásának oka a mai napig ismeretlen. Hajlam, genetika és életmód egyaránt okozhatja.

A klaszter fejfájás a 20 és 50 év közötti férfiaknál gyakoribb. Jellegzetes tünetei féloldali fájdalom, könnyezés, orrfolyás és a hányinger. Általában hetente ismétlődik és néhány órán át tartó rohamokban jelentkezik. A klaszter fejfájás ciklusonként ismétlődik és nagyban kötődik az évszakváltozásokhoz. A hipotalamusz hibás működésére vezetik vissza ezt a betegséget.

A tenziós fejfájás mindkét nemre jellemző és a lakosság mintegy 80 százalékát érinti. Életkortól függetlenül jelentkezhet, és akár minden nap ismétlődhet. Mindkét oldalra kiterjedő, tompa, lüktető fájdalom jellemzi, és olyan érzés kíséri, mintha valami össze akarná roppantani a fejet. Időnként hányinger is együtt jár a fejfájással. Bár pontos oka nem ismert, összefügg a nyak és a váll izmainak összehúzódásával. A stresszes és mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a tenziós fejfájás fellépéséhez.

Elsődleges fejfájás mellett létezik a tüneti, vagy másodlagos fejfájás, mely olyankor jelentkezik, ha valamilyen betegség is jelen van a szervezetben, esetleg gyógyszerek vagy ételek, italok mellékhatásaként. A rendszeres fejfájás éppen ezért előfutára lehet egy kialakulóban lévő betegségnek ezért fontos a kivizsgálása. Jelezhet például változást az érfalakban, így érszűkületet, utalhat valamilyen kialakulóban lévő gyulladásra, esetleg daganatra. Előfordulhat szemészeti vagy fülészeti elváltozás, belgyógyászati panasz, gerincproblémák, de pszichés nyomás is okozhat tüneti fejfájást.

A fejfájást nem csak gyógyszeresen kezelhetjük. Mivel egy elég gyakori és évszázadok óta ismert panaszról van szó, így már a gyógyszerek megjelenése előtt is léteztek módszerek a kezelésére. A népi gyógyászatban ismert a levendula, mely nyugtató hatásának köszönhetően képes megszüntetni a makacs fejfájást.

Levendulaolajjal bedörzsölve a halántékot, azonnal enyhíti a panaszokat. A gyömbér blokkolja a gyulladáskeltő anyagokat így hozzájárul a fejfájás csillapításához. A mentaolaj szintén hasznos lehet, ha bekenjük vele a homlokunkat, de rágcsálhatunk mentalevelet is. Az őszi margitvirág is enyhíti a fájdalmakat. Ha azonban egyik sincs kéznél, érdemes venni egy forró fürdőt serkentve a véráramlást, vagy lepihenni, esetleg aludni egyet, ébredés után ugyanis megszűnnek a panaszok.