Idén újra megnyílt a Lepkekert
2004/08/31 08:00
2220 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A rovarvilág talán leglátványosabb, legszínesebb képviselői éppen a lepkék, így természetes, hogy az Állatkert vezetésének régi álma volt egy lepke-bemutató megvalósítása. Erre - igaz, csak átmeneti jelleggel - 2000 tavaszán volt először lehetőség. Ekkor ugyanis egy szabadtéri (hálóval fedett) lepkebemutató létesült. Ez csak átmeneti megoldás volt, a lepkék következő helye a Pálmaház épülete volt. A jelenlegi Lepkekert 2002-ben nyílt meg az "Édenkert sétány" egyéb létesítményeivel együtt.

Ebben az esztendőben sikerült megnyugtatóan és esztétikusan rendezni a Pálmaházat megkerülő sétautat, illetve a Pálmaház, és az Állatkert sarka által közrefogott háromszögletű területet is. A lepkék bemutatója az Állatkerti körút felé eső kerítésnél álló, és ennél fogva zajvédő funkciókat is ellátó, félig nyitott pergolaépítménybe került, természetesen oly módon kialakítva, hogy egy hálósátor megakadályozza a lepkék kijutását. A szellős nyári szálláson a lepkék jól érzik magukat, a közönség pedig testközelből szemlélheti meg a színpompás repülő rovarokat. A Lepkekert két végén található kettős ajtókon keresztül ugyanis a látogató be is mehet a lepkék közé, így a kert afféle trópusi kirándulás élményét nyújtja az érdeklődőknek. Ez a megoldás jól illeszkedik Állatkertünk azon koncepciójába, hogy mindazokkal az állatokkal, amelyekkel ez egyáltalán lehetséges, a közönség testközelből is megismerkedhessen.

A Lepkekertről röviden

A Lepkekertben található lepke- és pillangófajok szinte kivétel nélkül trópusiak. Elsősorban közép-amerikai, délkelet-ázsiai, illetve afrikai fajokat mutatunk be a nagyközönségnek. Ráadásul nemcsak a kifejlett lepkéket, az imágókat lehet megtekinteni, hanem a közönség bepillantást nyerhet a lepkék különös fejlődésébe is. Bár a lepkék többsége a színfalak mögött található háttértenyészetben tölti életének korai szakaszát, a Lepkekertben elhelyezett bábszekrényben mindig látható egy-két, kedvenc tápnövényét majszolgató hernyó, és ide kerülnek a már bebábozódott állatok is. A türelmes szemlélődők még azt is megfigyelhetik, amint egy-egy bábból időnként kikel a kifejlett imágó, hogy aztán megszáradva és szárnyra kapva csatlakozhasson a többiekhez.

Érdekes részletek

 • Lepkekertünk Európa legnagyobb szabadtéri lepkebemutatója. Hazánkban csak itt található élő trópusi lepke bemutató. Közel 40 trópusi fajból 5-600 egyedet mutatunk be a hálóval fedett, színes virágokkal beültetett kertben.
 • A hazai lepkék közül a nappali pávaszemet láthatják az idelátogatók, melyet az állatkertben külön e célból nevelünk. A fiatal hernyókat begyűjtjük, s gondos ellátás után, a kifejlődésüket követően engedjük be a lepkekertbe. Itt lehetőségük van a szaporodásra, és a szaporulatból a befogott lepkék számát jóval meghaladó mennyiséget a kert zárásakor visszaengedünk az eredeti élőhelyükre. Ezáltal hozzájárulunk e védett faj megtartásához is.
 • A trópusi lepkék közül is több fajt szaporítunk, egy külön erre a célra berendezett szaporító üvegházban. A téli időszakban ebből a tenyészetből látjuk el a pálmaházi lepkebemutatót.
 • A különböző lepkefajok hernyói más-más tápnövényen nevelhetők, a legtöbb faj csak egy vagy néhány növényfaj fogyasztására specializálódott, amelyek természetesen trópusi növények.
 • A bemutatott lepkefajok a világ különböző részéről érkeztek, legtöbbjük kizárólag a trópusi esőerdők lakója. Érkeznek fajok Közép- és Dél-Amerikából, Közép-Afrikából, Dél-kelet- Ázsiából. Ezért a körülményeket is úgy kell biztosítani, hogy megfelelő legyen a számukra. A szabadtéri lepkebemutató ezért kizárólag csak a nyári időszakban üzemelhet. Az év más szakában a lepkéket a klimatizált pálmaházban tekintheti meg az érdeklődő
 • A lepkék úgynevezett Lepke farmokról érkeznek, ahol a természetes előfordulási területükön, a trópusokon tenyésztik őket. A farmok dolgozói tápnövényeket termesztenek, amelyekre az arra járó lepkék lerakják a petéiket, majd a kikelő hernyókat felnevelik. Továbbá az erdőkből is gyűjtenek be petéket és hernyókat. A lepkefarmokon gazdálkodás folyik, nem kizsákmányolás. A védett körülmények között felnevelt lepkék egy részét visszaengedik a természetbe, és a begyűjtésnél is vigyáznak arra, hogy maradjanak szabadon felnövő populációk is.
 • A lepkefarmok a lepkéket bábállapotban küldik, mert így szállíthatók a legkisebb kockázattal. De ekkor is nagyon fontos, hogy egy héten belül megérkezzenek, mert egyes lepkefajok bábból való kelési ideje 10-12 nap, és ha még a szállítás alatt kikelnek, menthetetlenül elpusztulnak.
 • A bábokat gondosan csomagolják, rázkódás és sérülés ellen vastag vattarétegekkel óvják. A bábszállítmány megérkezése után azonnal ki kell tenni a bábokat, az erre a célra készített bábszekrénybe, ahol a lepkék kikelése történik.
 • A legtöbb rovar és így a lepkék is, imágó állapotban csak kevés ideig élnek. A bemutatott lepkék közül a kisebb méretű fajok 3-4 hétig, a nagyobbak, 2-3 hónapig élnek. Ezért a nyár folyamán 2-3 hetente újabb bábszállítmányokra van szükség a folyamatos bemutatás érdekében.
 • Lepkéink egy része az esőerdők árnyékos részein él, mások a lombkorona feletti napsütéses helyeket kedvelik, ezért alakítottunk ki a lepkekertben is napos és árnyékos élettereket.
 • A legnagyobb bemutatott lepkénk (denevérlepke) szárnyfesztávolsága megközelíti a 15 cm-t. E faj kevésbé feltűnő, és nem könnyű megtalálni, mert mintázatával beleolvad a pihenőhelyéül választott fakéreg színezetébe, de mellette még sok száz színpompás lepke és pillangó gyönyörködteti a lepkekertbe belépő látogatókat, melyeket a kiállított fajtábláról és a szórólapokról könnyen bárki megismerhet.