Karácsonyi mézes puszedli
2010/11/29 08:00
785 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fahéj és a szegfűszeg illata nem hiányozhat Karácsonykor. A hangulat persze akkor a legvarázslatosabb, ha a finom illat nem mécsesből, hanem egy halom ízletes mézes puszedliből száll. Az apró kis sütemény egyszerre fenséges desszert és bájos lakásdísz, de akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő. Elkészítése igazán egyszerű, s remek móka is egyben.

puszedli_200 Recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 45 dkg kristálycukor
  • 6 egész tojás
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 24 dkg langyos méz
  • tetszés szerint fahéj, szegfűszeg, citromhéj, ánizs

(Ebből a mennyiségből 7-8 tepsi (2 kg) lesz, kb. 240 db.)

Nem mindenki szereti a szegfűszeg és az ánizs ízét, így ezeket a hozzávalókat bátran kihagyhatod, a fahéj is elegendő ahhoz, hogy ízletes süteményt süss. Arra viszont nagyon figyelj, hogy a cukor kristálycukor legyen, porcukorral készítve ugyanis kőkemény lesz a puszedli.

Gyúrd össze a hozzávalókat, s néhány órára (vagy akár egy egész éjszakára) tedd be a hűtőbe a nyers tésztát, így könnyebb lesz vele dolgozni. Nyújtásnál ne az egész tésztával próbálkozz, inkább mindig csípj le egy – tepsire elegendő – darabot, s azt nyújtsd ki. Különböző szaggatófigurákkal szúrd ki a kis formákat, s helyezd őket a vajazott, lisztezett tepsibe.

A puszedlik tetejét kend meg tojással, s ha van kedved, tegyél rá diót vagy mandulát is, így még finomabb és mutatósabb lesz.

Vigyázz, mert gyorsan sül!

Hagyd kihűlni a sütiket. Ha van kedved és időd, tojásfehérjéből vert habbal, esetleg ételfestékkel is díszítheted őket. Zacskóba, fémdobozba, vagy ünnepi köntösbe bújtatott üvegcsébe téve sokáig eláll.