Két szemünk van, vigyázzunk rá!
2014/07/29 08:00
922 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A szemsérülések szerencsére nem tartoznak a gyakori balesetek közé, azonban lehetőségét nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Szemünk talán az egyik legfontosabb érzékszervünk, mellyel képesek vagyunk felfogni a külvilág ingereit, ugyanakkor számos egyéb területen, például az érzelmek kifejezésében játszik jelentős szerepet. Elhelyezkedése és szöveti felépítése miatt egy rendkívül érzékeny szerv, leegyszerűsítve naponta érik kisebb-nagyobb sérülések.

ketszem

A szemsérülésekről általában

A szemsérülések szerencsére nem tartoznak a gyakori háztartási balesetek közé, elsősorban az iparban fordulnak elő, azonban a szem sérülésének lehetőségét nem szabad figyelmen kívül hagyni. A hétköznapokban előforduló szembalesetek 44%-a otthon, 14%-a sportolás közben, 11%-a útközben történik!

Általános megközelítésben két nagy csoportra oszthatjuk a szembaleseteket, az egyik csoportba a fizikai, a másikba a kémiai sérülések tartoznak.

Fizikai sérülések

Ütés, vágás, idegen test és lehetne még tovább sorolni a fizikai sérülések mechanizmusát. Mi most a felsorolt három sérüléstípus tükrében mutatjuk be a problémát, ezekből többé-kevésbé a többi sérüléstípus is levezethető. Kezdjük a talán legenyhébbel. Fizikai szennyeződés feltehetően már mindenkinek került a szemébe, ez lehet apróbb por, korom, szilánkok, ipari környezetben fa- és fémforgács is. Az idegen test általában szúró érzést vált ki, szemünk becsukódik vagy hunyorog, jelentősebb könnyezés indul meg. Ellátás tekintetében a bő, vízzel történő öblítés javasolt. A kisebb szennyeződéseket megpróbálhatjuk eltávolítani pl. egy steril mull-lappal, úgy hogy a szem külső széle felé terelgetjük, a nagyobbakat azonban bízzuk szakemberre.

Egy-egy ütés következtében szintén jelentkezhet szemzáródás, könnyezés, gyakorta homályos látás és éles fájdalom kíséri. Ha a pihentetés és a borogatás nem segít vagy bevérzés látható a szemem, mindenképp indokolt szakorvos felkeresése.

Ugyancsak mindenképp forduljunk szakemberhez a szemet ért vágások esetén. Mielőtt valaki hitetlenkedne, hogy ez nagyon ritka, sajnos el kell oszlassuk elképzelését. Relatíve gyakran okoznak szemsérüléseket a papírlapok, így például konkrétan a nyomtató/fénymásoló papír. Egy óvatlan mozdulat során a lap sarka vagy széle okozhat kisebb-nagyobb vágásokat. Ez esetben ne késlekedjünk szemészhez fordulni!

Kémiai sérülések

A háztartásokban is előfordulnak maró anyagok (hypo, vízkőoldó, akkumulátor), melyek nem kellő körültekintéssel akár a szembe is kerülhetnek. Amikor szembe maró anyag kerül, néhány másodpercen múlhat, hogy elveszíted a látásod vagy nem. A szembe került vegyszer azonnal elkezdi károsítani a látószervet, az elsősegély könyvekben olvasható azonnali vízzel öblítés csupán átmeneti megoldás, hisz itt valódi kémiai semlegesítés nem történik. A károsodás minimalizálásának leghatékonyabb módja a kémiai semlegesítés, melynek során a szembe került sav vagy lúg kémhatását szemöblítő folyadékkal semlegesítjük. A maróanyagok semlegesítésére szolgáló puffer oldat akár néhány másodpercen belül visszaállítja a szem normális, 7,4-es kémhatását (pH), így minimalizálva a károsodást. Az ipari maróanyagokkal dolgozó létesítményekben elengedhetetlen az ilyen szemöblítők elterjesztése, azonban egyre inkább mérlegelendő a háztartásokban is, különösen annak ismeretében, hogy egyes maróanyagoknál ténylegesen néhány másodpercen múlhat a szem megmentése.

A szemöblítő folyadékok nemcsak kémiai szennyeződések ellátására alkalmasak, hanem kisebb, fizikai szennyeződésekére is. Ezek a kémiai semlegesítővel ellentétben nem puffer oldatot, hanem fiziológiás sóoldatot tartalmaznak. A szemhez tökéletesen illeszkedő kupak elfordításával és a flakon megnyomásával juttatható a szembe a steril folyadék, melynek az egész tartalma (100-200 ml) szükséges a tökéletes öblítéshez.

Marsi Zoltán írása