Kosárfonó tanfolyam II.
2004/11/24 08:00
3572 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kis kosárfonó tanfolyamunk előző részében elkészítettük a kosár alját, és már alig várjuk, hogy folytathassuk a művünket és megfonhassuk a kosár oldalát is. Ne is teketóriázzunk, lássunk neki, hiszen már nem járunk messze a céltól!

kosar1

A tanfolyam első részét, azaz a kosár aljának elkészítési módját megtalálod itt.

Az imént elkészített aljat vegyük hát a kezünkbe, és tartsuk úgy, hogy a legutóbb átfűzött "fenékkarók" felfelé legyenek. (Ha már kiszáradtak volna, áztassuk be újra kissé a szálakat!) A fekvő fenékkarókat egyengessük felfelé úgy, hogy derékszöget zárjanak be a kosár aljával!

Vegyük kézbe a az alj fonásához használt és ideiglenesen félretett fonószálakat, vezessük ki egy-egy oldalkaró mögül, és folytassuk a fonást ugyanúgy, ahogy azt az alj készítésénél tettük.

kosar2

A készülő kosár formája azon dől el, hogy az oldalkarókat mennyire hajtjuk szét vagy húzzuk össze az oldal fonása közben. Mi most merőleges falú kosarat készítünk, de természetesen mindenki maga döntheti el, ő milyet szeretne: kissé szétnyíló vagy szűkülő kosarat is készíthet.

A szegés

Ha elértük a vágyott oldalmagasságot, be kell szegnünk a kosár oldalának végét, csakúgy, mint a varrásnál vagy a kötésnél. Csak itt más technikát alkalmazunk. Koncentráljuk, itt kicsit figyelni kell, mit hova hajtunk-fűzünk!

1. lépés

az első szálat a jobbra mellette lévő szál mögé visszük és onnan előre hajtjuk. Ezt megismételjük a következő szállal is: a harmadik mögül előre vezetjük. Ne legyenek az ívek túl szorosak, mert a végén még beléjük kell fűzni az utolsó szálakat.ű

kosar3

2. lépés

Most fogjuk meg azt a szálat, amit először hajtottunk előre. Vezessük el a harmadik szál előtt, ott fűzzük be hátra, majd a negyedik mögül vezessük újra előre! Így ez a szál leszorítja a másodikként kihajtott szálat: épp ez volt a célunk vele!

kosar4

3. lépés

Hajtsuk mellé ugyanúgy a harmadik szálat!

kosar5

4. lépés

A negyedik szál mellett így most két szál fekszik előre hajolva. Most ezeket fogjuk leszorítani: fogjuk a második szálat: a negyedik szál előtt elvezetjük, és mögötte befelé hajtjuk úgy, hogy lefogja a már említett szál-párt. Az ötödik szál mögül pedig előre vezetjük.

kosar6

5. lépés

A negyedik szálat hajtsuk az ötödik szál mögött elvezetve előre, a második szál mellé: így ismét egy újabb szál-párost kapunk.

kosar7

6. lépés

Az első szál-páros bal oldali szálát vesszük kézbe: elvezetjük az ötödik álló szál előtt, bevezetjük a hatodik mögé és onnan előre. Így el lefogja a második szálpárat.

kosar8

7. lépés

Az ötödik, még álló szálat a hatodik mögül szintén előre vezetjük, így ez is párost alkot az előzőleg kihajtott szállal. Innentől kezdve már "sínen van" a dolog: folytatjuk tovább a szegést úgy, hogy mindig az első szálpár bal oldali szálával kezdünk: egy álló előtt el, második mögül ki, majd azt az álló szálat, ami előtt elvezettük, lehajtjuk mellé hátulról.

kosar9

kosar10

A befejezés

Ha elérkeztünk odáig, hogy már csak egy szál áll, akkor a soron lévő szál-páros jobb oldali szálát elvezetjük ez előtt az álló szál előtt, és úgy vezetjük hátulról előre, hogy az első lehajtott szál által képződött hurokba hátulról befűzzük, és az utolsó álló szálat ugyanígy melléfűzzük.

kosar11

Készen is vagyunk! Már csak le kell vagdosni ollóval a kiálló szálakat! Ne vágjuk teljesen "tövig", mert száradás alatt kicsit összébb húzódnak a szálak, és, ha túl rövidre vágjuk, kicsúszhat a hurokból.

A tanfolyam harmadik részében is tarts velünk, mert egy helyes kis fedelet is készítünk a kosarunkra!