Lábtoll - egy régi kínai játék
2002/03/18 08:00
451 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nem tudtam, hogy Urfi Péter egy hobbista. A munkámról beszélgettünk, amikor megjegyezte, hogy neki is van hobbija: lábtollazik. Gondoltam rosszul hallok, és nyilván tollaslabdára gondol. Esetleg valami régi indián játékról van szó? Nem, ez egy régi kínai elfoglaltság!

Már több interjút olvastam lábtollról, de a történetéről soha nem írt senki. Pedig szerintem nagyon vicces. Most elmondom neked: ezt a sportot Kínában, Vietnámban, Taiwanban már évezredek óta játsszák. Nemzeti sport és a gyerekek egészen kicsi koruktól űzik. Minden iskolaudvaron ez megy a szünetekben. 1990 környékén egy német ember, Peter von Rüden ellátogatott Kínába. Látta, hogy minden parkban, kertben ezt a furcsa játékot játsszák. Megtetszett neki és megtanulta. Hazatérve elkezdett lábtoll-labdákat gyártani.

A következő érdekes véletlen itt történt meg Magyarországon. Egyik nyáron Rüden hazánkba jött nyaralni. Éppen lábtollazott a kertjében, amikor egy testneveléstanár sétált arra. Így terjedt el nálunk a dolog. Ma már van szövetségük, az MLSZ - Magyar Lábtoll-labda Szövetség - és több klubjuk országszerte: Újszászon, Keszthelyen, Kisnánán, Nagykanizsán. Ezek a legnagyobbak, de van még több kisebb is.

Te hogyan kerültél kapcsolatba a lábtollal?

Keszthelyen, ahol élek, van egy tornatanár. Ő a tévében látott a lábtollról egy összeállítást. Azonnal betelefonált a szerkesztőségbe, és nemsokára egy lábtoll-labdával érkezett soron következő tornaórájára. Én nem abba az iskolába járok, de több barátom tanul ott. Ők meséltek a dologról először. Aztán már nemcsak órákon lehetett a lábtollal találkozni, hanem edzéseken is. Oda már én is lejárhattam, most is megyek hetente kétszer.

Mikor mentél le először?

Három évvel ezelőtt.

Most már eléggé felcsigáztunk mindenkit! Szóval mi is az a lábtoll?

Kell hozzá egy labda és egy háló. A labda egy kis fekete gumikorong, amibe négy toll van szúrva. Ezt a labdát kell átrúgni a körülbelül 160 centiméteres háló fölött. Nem kell feltétlenül rúgni, csak az a fontos, hogy kézzel nem lehet hozzáérni.

Szabályok vannak?

Igen. Egy csapat három főből áll. A meccs elején az egyik szervál, a másik csapat megpróbálja visszarúgni a labdát. Passzolhatnak a saját térfelükön, de maximum négyszer érhetnek bele. Az a fontos, hogy a labda ne essen le. A pontozás ugyanúgy megy, mint a röplabdában. Csak akkor kaphat valaki pontot, ha ő szervált, és a másik elrontja, vagyis leejti a labdát. Ha a szerváló hibázik, akkor a másik csapat indíthat. Egy szett 15 pontig tart, két nyert szett kell a végső győzelemhez.

Miket csináltok az edzéseken? Hogyan, milyen gyakorlatokkal lehet erre a játékra készülni?

Rengeteget kell játszani. Erősíteni, futkározni, fekvőtámaszozni nem nagyon szoktunk. Inkább a nyújtás a fontos, hiszen a játékhoz hajlékonynak, mozgékonynak kell lenni.

Fontos az állandó csapatösszeállítás is?

Igen. Jó, ha egy csapat régóta van együtt, és a tagok sokat játszanak, ismerik egymás szokásait, erősségeit, gyengéit. Sajnos versenyeken ez nehéz. Például van egy 19 éves csapattársam, akivel jók vagyunk együtt, és indultunk már felnőtt versenyeken. Mivel diákolimpián ő már nem indulhat, kell valakit keresnem a helyére - máris felborul a csapat. Különben nemcsak csapatban, hanem egyéniben és párosban is lehet indulni, játszani.

Milyen eredményeid vannak?

Diákolimpián voltam egyéniben országos második, csapattal megyei második, megyei diákolimpián csapatban első, egyéniben második, többször városi bajnok. Lassan rendszerezni kéne az érmeket. A nyert kupákból valahogyan egy sincs nálam, mindig a csapattársak vitték haza.

Mit tegyen az, aki szeretne lábtollazni?

Keresse fel a hozzá legközelebbi klubot vagy a szövetséget. Hirtelen nem tudok Internet címet mondani, de ha beírja az ember keresőkbe, hogy lábtoll, biztosan sok mindent fog találni

A Magyar Lábtoll-labda Szövetséget elérhetitek az 56/366-401 telefonon vagy levélben, az 5052 Újszász, Pf.:29-es címen.

E-mail cím: ugmszi@mail.externet.hu