Legismertebb allergén – a parlagfű
2013/10/02 11:02
1488 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A parlagfű napjaink egyik legismertebb allergénje, a légúti allergiában szenvedők több mint fele allergiás tüneteket produkál pollenjére. Virágzása július elejétől egészen az első fagyok bekövetkeztéig tart.

parlagfu

Honnan származik a parlagfű?

A parlagfű nemzetségnek (Ambrosia) közel ötven faja ismert, eredeti elterjedési területük Észak-Amerika, bár egyetlen fajuk, a tengermelléki parlagfű (Ambrosia maritima) Európában is őshonos. Amerikából feltehetően gabonát szállító hajók közvetítésével juthatott el. A közönséges vagy rövidlevelű parlagfű (Ambrosia elatior vagy artemisiifolia) első példányait a 19. század közepén írták le, első megjelenésük hazánkban az 1920-as évekre tehető, jelentős elterjedésük azonban csak a második világháború után indult el.

Miért nehéz felvenni ellene a harcot?

Hazánk klimatikus viszonyai kiváló lehetőséget biztosítanak a parlagfű terjeszkedésének. A mérsékelt éghalat és az egyenletes éves csapadékeloszlással jelentős mértékben segíti ezen gyomnövény szaporodását, melynek virágzása júliustól októberig tart. Jelentősen nehezíti a parlagfű elleni harcot, hogy virágzása idején jelentős mennyiségű pollent juttat a levegőbe, ráadásul pollenjének túlélési ideje a talajban akár 20 év is lehet.

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer betegsége, melynek következtében bizonyos anyagokra túlzott reakcióval válaszol. Az immuntolerancia szolgálná azt a folyamatot, melynek segítségével a környezetünk anyagait elviselné szervezetünk. Abban az esetben, ha az immuntoleranciánk zavart szenved, akár a gyerekkorunk óta környezetünkben lévő anyagokra is allergiássá válhatunk. A túlérzékenységi reakció (allergia) során az E-típusú immunglobulinok (IgE) olyan anyagokat szabadítanak fel (pl. hisztamin), amelyek a jól ismert allergiás tüneteket váltják ki.

Pollenallergia

A hazai lakosság kb. 30%-a szenved allergiában, az allergiások közel kétharmadát pollenallergia gyötri.  A parlagfű mellett a leggyakoribb allergének közé tartozik a nyír (Betula), az üröm (Artemisia) és számos egyéb fűféle (Poaceae). Tipikus tünete a szénanátha. A beteg nyálkahártyái megduzzadnak, orrfolyás, majd orrdugulás jelentkezik. Szemei viszketnek, vörösessé válnak. Kellemetlen tünete a köhögés, amely súlyosabb esetben egész nap fennáll. Az allergiás időszakban a betegek nehezebben alszanak, nem tudnak mindennapos feladataikra koncentrálni.

Tényleg nő évről évre az allergiások száma?

Sajnos igen. A betegség már 3-4 éves korban megjelenhet és bizony az allergiás betegek száma nemcsak hazánkban, hanem Európában is növekvő tendenciát mutat. A hazai növekedés oka, hogy parlagfű szennyezettségünk, a korábban említett klimatikus viszonyok miatt magas.

Hogyan kezelhető?

A légúti allergia kezelése kulcsfontosságú, hisz kezeletlenül asztmához vezethet. Mivel pollenjének felülete buzogányfejre emlékeztet, így rendkívül könnyen megtapad a testfelületen, testnyílásokban. Sőt! A levegőben lévő szilárd szennyeződésekre is rátapad, amely tovább növeli a belégzési esélyeket. A legjobb megoldás a pollen elkerülése lenne, ez azonban természetesen lehetetlen. Segítséget nyújthat a rendszeres arcmosás, arcmaszk használata, de természetesen a gyógyszeres készítmények is megfontolandóak. Ezek szedését érdemes már az allergiás időszakot megelőzően elkezdeni, amikor a levegő pollenkoncentrációja még alacsony, azonban már jelen van.

Marsi Zoltán cikke