Madárvendégek - a gatyás ölyv
2001/10/04 00:00
1973 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Ebben a cikkben egy telente nálunk vendégeskedő ragadozómadárral, a gatyás ölyvvel ismerkedhetsz meg.

A gatyás ölyv (Buteo lagopus)

A gatyás ölyv valódi cirkumpoláris elterjedésű faj, vagyis egy szélességi sávban a világon mindenhol megtalálható. Költ Skandinávia északi részén, Szibériában, Kamcsatkán, a Kurili-szigeteken, Észak-Amerikában, a Viktória-, az Erzsébet királynő- és a Baffin-szigeteken. Kedveli a bozótos, nyíres, füzes tundrát, de a száraz, köves területekről teljesen hiányzik.

Megjelenésre nagyon hasonlít a mi egerészölyvünkre, gyakran azzal együtt kis csapatokat is alkot. Leggyakrabban az Alföldön, azon belül is a Tiszántúlon fordul elő, de megfigyelhető a Dunántúlon is. Kedveli a réteket, mezőgazdasági területeket, parlagon hagyott mezőket.

Fészkelőhelyén legfőbb tápláléka a lemming, lemmingben gazdag években a telelő állomány is lényegesen nagyobb. Nálunk legfőképp mezei pockot, más rágcsálókat, alkalmasint dögöt fogyaszt. Jobbára októbertől márciusig tartózkodik hazánkban, de néha, kóborló példányok máskor is megfigyelhetők.

Gyűrűzési adatok alapján megállapították, hogy hozzánk főleg Lappföldről érkeznek a telelő példányok.

Aki elsőként ad hírt számunkra gatyás ölyv észleléséről (időpont, hely), az felkerül a Sulinet madármegfigyelő dicsőségtáblájára.

Itt meghallgatható a gatyás ölyv hangja.