Meddig tárolhatók az élelmiszerek?
2003/06/30 08:00
10975 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hála a hűtőládáknak és a gyorsfagyasztó jégszekrényeknek, ma már olyan biztonsággal tárolhatjuk ételeinket, hogy a romlandóságra - netán az abból keletkező fertőzésekre - nem is kell gondolnunk.

elelmiszer Az életünkbe egyre nélkülözhetetlenebben beépülő, megbízható hűtő -és tároló eszközök lehetővé teszik azt, hogy már csak nosztalgiával gondoljunk azokra az időkre, amikor nyáron az udvari fúrott kútban hűtötték a dinnyét és a sört, vagy városi háziasszonyok lélekszakadva rohantak az udvarra, ha közeledni látták a jegest. Már megengedhetjük magunknak, hogy bőségesen vásároljunk, vagy bátrabb adagban főzzünk, mert a felesleget nyugodtan lehűthetjük későbbi alkalomra.

Zöldségféléket akár egy esztendeig is tárolhatunk hűtőládánkban. A tárolási idő persze függ attól is, hogy mennyire frissen került az étel a hűtőbe. Ezért mind a lejáratát, mint a vásárlás időpontját figyelembe kell venni (különösen, ha bontott csomagolású élelmiszert vásárolunk). Ettől függetlenül még ma is vannak olyan élelmiszerek, melyeket 5-7 napnál nem lehet tovább tartósítani. Az alábbi összefoglalóban a gyorsabban romló, illetve az ételmérgezés szempontjából óvatosságra intő élelmiszerek tárolásához adunk némi útmutatót.

Húsfélék:

Friss hal, tengeri gyümölcsök - hűtőben: 1 nap, fagyasztóban: 2-3 hónap
Darált hús - hűtőben: 1 nap, fagyasztóban: 4-6 hónap
Friss baromfi - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 6 hónap
Felvágottak, virsli - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 1-2 hónap
Belsőségek - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 3-4 hónap
Fasírt, főtt vagy sült hal - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 3 hónap
Egyéb húsfélék - hűtőben: 3-4 nap, fagyasztóban 6-8 hónap
Főtt vagy sült húsok - hűtőben: 4-5 nap, fagyasztóban 3 hónap
Szalonna (bacon) - hűtőben:7 nap, fagyasztóban: 1 hónap

Tej és tejtermékek:

Friss tej, tejszín - hűtőben: 2-3 nap, ne fagyaszd
Tejföl, lágy sajtok, túró - hűtőben:4-5 nap, ne fagyaszd

Zöldség és gyümölcs:

Gomba - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 6-8 hónap
Lágy gyümölcsök (málna, eper, stb) - hűtőben: 2-3 nap, fagyasztóban 8-12 hónap
Zöldségek - hűtőben: 7-14 nap, fagyasztóban 8-12 hónap
Gyümölcs- és zöldségkonzerv, kinyitás után - hűtőben: 2-3 nap, ne fagyaszd

Egyéb:

Tojás - hűtőben: 4-5 hét, fagyasztóban 10 hónap (felverve vagy szétválasztva a fehérjét és sárgáját fagyaszd)
Krémes sütemény, tojással készült krémek - hűtőben: 1-2 nap, ne fagyaszd
Levesek - hűtőben: 3-4 nap, fagyasztóban: 3-5 hónap (tiszta húsleves kivételével inkább ne fagyaszd)