Potenciálisan halálra ítélve?
2002/08/08 00:00
1133 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A világ harmadik legnagyobb állata a szélesszájú orrszarvú és sok kisebb termetű rokona, mint például az indiai orrszarvú végveszélybe került. Vesztüket egy ostoba emberi babona okozza. Ázsiában szentül hiszik, hogy porrá tört tülkük orvosság az impotenciára, visszaadja az elveszített férfierőt. Az ázsiai alfajokat szinte teljesen kiirtották és az afrikai fajok is veszélybe kerültek az orvvadászat miatt.

Kevesen tudják, hogy a közép- és kelet-afrikai fekete orrszarvúkon kívül még számos alfaj él, pontosabban élt a világ más részein. Az orrszarvúk egykor népes családjába tartozik még: a szélesszájú, a jávai, az indiai, a szumátrai és a már említett fekete alfaj.

A jávai, a szumátrai és az indiai orrszarvú gyakorlatilag már teljesen eltűnt a Föld színéről. Néhány példányuk él még szabadon, de sorsukat megpecsételte az emberi mohóság és ostobaság. Ezeket az afrikai társaiknál kisebb termetű állatokat, akárcsak a tigriseket, az sodorta kipusztulás szélére, hogy egy ázsiai babona szerint az orrszarvúk tülkének varázsereje van. Hitük szerint az öregedő és egyéb problémával küzdő férfiak új erőre, férfierőre kapnak, ha az porrázúzott orrszarvú tülökből fogyasztanak. Ez a sötét babona még napjainkban is oly erősen tartja magát, hogy a már teljesen illegálisan vadászott orrszarvúak tülkéért csillagászati összegeket hajlandók áldozni a zugkereskedők. Régebben ugyanolyan súlyú aranyat kapott az orvvadász a tülökért, mint amennyi annak a súlya volt. Napjainkra szinte teljesen eltűntek az orrszarvúak Ázsiából, éppen ennek a buta babonának köszönhetően. A legrosszabb az egészben az, hogy a lesből támadó vadászokat csak az állatok tülke érdekli, ezt lefűrészelik, az óriási test pedig a dögevők martalékává válik. Ez olyan, mintha egy embert a kisujjáért ölnének meg.

Ázsián kívül Közép- és Kelet-Afrikában is őshonos állat az orrszarvú. Az afrikai alfajok jóval nagyobb termetűek, mint ázsiai társaik voltak. A szélesszájú orrszarvú az afrikai és indiai elefánt után a világ harmadik legnagyobb állata. Marmagassága akár 2 méter is lehet, súlya pedig a 3,5 tonnát is elérheti. Nevét onnan kapta, hogy fekete elnevezésű társával ellentétben nem a cserjék leveleit fogyasztja, hanem a talajon található füveket legeli. A szélesszájú orrszarvú a híresztelésekkel ellentétben nem veszélyes állat. Az Afrikában járt vadászok szerint ezek az állatok kiszámíthatatlan, örökké ingerült állapotban lévő teremtmények. Ez azonban csak szóbeszéd, inkább féligazság.

Szomorú tény, hogy az afrikai orrszarvúkat ugyanúgy vadásszák tülkük miatt, mint az ázsiaiakat, ezért mind a fekete, mind a szélesszájú orrszarvú erősen veszélyeztetett állatfajnak számít. Úgy tűnik, hogy a férfiasságukkal elégedetlen távol-keletiek nagyon sokan vannak, ez valami népbetegség lehet arrafelé.