Rendbe hozták, most tönkretennék a Hortobágyot
Varga Gábor
2007/12/02 10:52
585 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több mint egymilliárd forintba került az elektromos légvezetékek s a többi, nem odavaló tereptárgyak eltüntetése a hortobágyi pusztáról, de a világörökségi területen most újra olyan beruházást terveznek, amely ismét lámpaoszlopokat igényel.

A hortobágyi pusztáról ebben az évben végre eltüntették szem elől a világörökségi címet megcsúfoló elektromos légvezetékeket, valamint a nem odavaló gát- és csatornarendszereket. A természetvédelmi szakemberek öröme azonban mégsem felhőtlen. Az eddig több mint egymilliárd forintba kerülő tájrehabilitáció eredményét ugyanis romba döntheti a terület rendbetételénél nagyságrendekkel kisebb értékű, de annál "látványosabb" beruházás: a hortobágyi kilenclyukú híd mellé tervezett körforgalom, valamint annak úgynevezett ostorlámpákkal való megvilágítása - adta hírül az egyik országos napilap.

Az elmúlt években indult tájrehabilitációs program keretében a Hortobágyi Nemzeti Park déli pusztáin tízezer hektárt érintő területen szüntették meg a természetes felszíni vízmozgást akadályozó gát- és csatornarendszereket. A beruházás több mint kétszázmillió forintba került. Ugyanakkor több mint egymilliárd forintot emésztett föl a madárvédelmi szempontból veszélyes elektromos légvezetékek földkábelre való cserélése - mintegy 80 kilométeres hosszúságban. Erre a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) pályázatán nyert 1,1 milliárd forintos támogatást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A Hortobágy Európa egyik legfontosabb madárélőhelye, amely európai szintű védettséget élvez. Miért nem lehet erre a területre egyedi közlekedési szabályokat alkalmazni? Miért kell a törvényeket mereven és bürokratikusan alkalmazni?

A tervezett beruházás kivitelezője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amelynek hatáskörébe tartozik a hazai autópályák, közutak és egyes vasúti pályák fejlesztése. A hortobágyi beruházás a közlekedés fejlesztését célzó operatív program egyik eleme, s mint ilyen, a tervek szerint jövőre megépül. A beruházás tervezése már tavaly elkezdődött. A debreceni természetvédelmi szakemberek azt mondják: az elmúlt egy évben minden követ megmozgattak azért, hogy megakadályozzák a beruházás megvalósítását. Még azt is elképzelhetőnek tartanák, hogy tiltsák ki a teherforgalmat a Hortobágyról - így talán szükségtelenné válna magának a körforgalomnak a megépítése is.