Savanyú káposztával a rák ellen
Szabó Éva
2002/10/24 08:00
719 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Finn kutatók szerint a savanyú káposzta a rák kialakulását akadályozó anyagot tartalmaz. Az izothiocyanát nevű vegyületről állati kísérletek során kiderült , hogy akadályozza mindenekelőtt a mell-, a bél-, a tüdő és a májrák kialakulását.

Az egyelőre nem ismert, hogy ez az anyag ugyanilyen hatásos-e embereknél is - mondta Eeva-Liisa Ryhanen finn kutató a Journal of Agricultural and Food Chemistry című amerikai szaklapnak. Az izothiocyanát a káposzta erjesztése közben keletkezik. A Ryhanen vezette kutatócsoport az erjesztési folyamat tökéletesítésére törekszik, hogy ez által még nagyobb mennyiségben keletkezzék izothiocyanát. A rákellenes biológiai szereket előnyben részesítő heidelbergi társaság más okokból kifolyólag már hosszú ideje egészséges zöldségfélének tekinti a káposztát - főleg a bélflórára kedvezően ható tejsav miatt. Más zöldségféléknek, így a brokkolinak, a paradicsomnak és a szójának is a rák kifejlődését akadályozó szerepet tulajdonítanak - emlékeztet a dpa jelentése.
(MTI)