Süssünk, süssünk... mézeskalácsot!
2007/12/16 08:00
861 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ott billegnek a karácsonyfák díszei között, és ott mosolyognak a búcsúk mézes pultjain. Lehet baba-, vitéz-, lovacska-, csillag-, hold- és szív alakú. Díszíthetjük tojáshabbal, gyöngyökkel, tükörrel, ételfestékkel és színezett habcsókkal. Igazi ünnepi eledelünk a mézeskalács.

A mézeskalács tésztáját - ahány ház, annyi szokás alapon - számtalan módon elkészíthetjük. Egy többgenerációs mézeskalács készítő család, a szekszárdi Petritsék receptjét jegyzem itt le. Vegyünk 1 kg finom lisztet, 30 dkg porcukrot, 30 dkg mézet, 20 dkg margarint, 2 db tojást, 1 evőkanál szódabikarbónát, valamint őrölt fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget. A lisztet, porcukrot, fűszereket és szódabikarbónát összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a két egész tojást, a margarint és végül a mézet. Fontos, hogy a méz folyékony legyen. Ha ikrás, akkor kicsit tegyük oda melegedni, mert akkor felolvad. A tésztát gyúrjuk jól össze egy deszkán, s közben folyamatosan sodrófával egyengessük. A kész tésztát hagyjuk állni meleg helyen akár egy éjszakán át.A mézeskalács tésztát ízesíthetjük természetesen további fűszerekkel is, mint a gyömbér, a narancshéj vagy az ánizs. A tésztát lágyíthatjuk tej hozzáadásával és szórhatunk a tésztába darabosra őrölt diót, mogyorót vagy mandulát, esetleg mákot is. Van, ahol baracklekvárt is tesznek a mézesbe.A 3-5 mm vastagra kisikált mézeskalácstésztából szaggathatunk formákat, de készíthetünk belőle fonott koszorúformát is. A kiszaggatott tésztafigurákat tegyük kivajazott, lisztezett tepsibe, majd az egészet egy előmelegített sütőbe helyezzük. 200 C fokon aranybarnára sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy a mézesünk szép fényes legyen, mielőtt a sütőbe tesszük, kenjük be egy tollas ecset segítségével tojásfehérjével.A mézeskalácsot nemcsak kellemes, otthonos íze, de a szép, kifinomult díszítés teszi igazán értékes, ünnepi csemegévé. A tojáshabos díszítéshez, ami a téli havas karácsonyhoz talán legharmonikusabban illeszkedő minta, egy tojás fehérje és 20 dkg porcukor szükséges. A porcukrot szitáljuk át egészen finom szitán, a tojásfehérjét pedig verjük fel habosra. A porcukrot és fehérjét keverjük össze habverővel addig, míg a habverőről lassan lecsúszik a hab. ÉS akkor jöhet a díszítés!A habot tegyük bele egy nyomózacskóba. Ilyen zacskót mi magunk is készíthetünk akár egy lecsípett hegyű nylonzacskóból vagy hajtogathatunk zsírpapírból is. A zacskó segítségével - egészen finoman nyomva tartva, miközben előrehaladunk - írózhatjuk a mézeseket: kontúrozhatjuk, pontozhatjuk, neveket írhatunk rá vagy bármilyen más népies ornamentikával elláthatjuk. A tojáshabból készült mintát végül hagyjuk megszáradni rajta.A mézesek tetejére tehetünk továbbá diógerezdet, mandulalapocskát vagy mogyoródarabokat. Mézeskalácslapokból készíthetünk áttört díszítéssel ablakocskákat is. Ilyenkor a mézes tésztából vágjunk ki egy boltíves formát. Az ablak keretét hagyjuk csak meg körben, illetve a középső függőleges tartófát és a hozzá kapcsolódó vízszintes elemeket. A köztük lévő, "üvegezendő" felületeket kivágjuk. Mikor a keret majdnem megsült, az ablakrésekbe színes savanyúcukorka morzsalékot szórunk, majd visszarakjuk az ablakocskát a sütőbe, és hagyjuk, hogy a cukor megolvadjon, és kitöltse a lyukakat. Mikor megolvadt a cukor, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. A cukor hamarosan megszilárdul. Ha felállítjuk az ablakot és mögé mécsest helyezünk, csodálatos színekben játszik majd a karácsonyi kalácsunk.Jó munkát hozzá!