Szépítő, egészséges fűszerek
2003/01/23 08:00
828 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az mindenki előtt ismeretes tény lehet, hogy a zöldfűszerek milyen sokoldalú jótékony hatással rendelkeznek az emberi szervezet számára. Tisztítják a bort, nyugtatják az idegeket, de remekül ízesítik az ételeket is, valamint serkentik az emésztést és felpörgetik az anyagcserét. S mivel ez hókuszpókuszok és egyéb különleges beavatkozások nélkül, a legtermészetesebb módon történik, ismét divatba jött elődeink régi szokásainak alkalmazása. Már csak azt kell tudnunk, mikor, mit hogyan célszerű fogyasztani! Ehhez adunk némi útmutatást.

fuszerek

Ánizs

Ennek a medvecukorhoz hasonlító ízzel rendelkező enyhén édeskés növénynek a magját célszerű felhasználnunk. A magból illóolajat készíthetünk, ami hatásos ellenszere a megfázásnak, a légúti-, a gyomor- és a bélproblémáknak.
Ezért tanácsos egy-egy étkezés után elrágcsálni pár ánizsmagot, mert amellett, hogy friss leheletet biztosít, még az emésztést is serkenti.

Bazsalikom

Az indiai eredetű növény leginkább Olaszországban terjedt el. Méghozzá annyira, hogy nélküle az olasz konyhaművészet elképzelhetetlen lenne. Indiában a bazsalikomot a természetgyógyászok és az orvosok egyaránt a megfázásos betegségek esetén használják, illetve szerintük jól alkalmazható a szellem erősítésére is. A bazsalikomból készült illóolajnak pedig hangulatjavító hatást tulajdonítanak.

Boróka

Ha a boróka kékesfekete bogyóját fogyasztjuk, könnyebben tudjuk megemészteni az elfogyasztott ételeket, mert a bogyó összetételének hatására megnő a szervezet vérellátása és gyorsul belőle a salakanyag távozása is. A borókából készített tea pedig jótékonyan segít teltségérzet és puffadás esetén.

Citromfű

Ha teát főzünk belőle, kellemesen nyugtatja és lazítja a szervezetet, csillapítja a fejfájást, gyógyítja a megfázás gyötrő állapotát. Emellett nyugodtan keverhető szinte minden gyümölcssalátához, mert mindegyikhez kitűnően illik, de más édességekhez is jól használható.

Édeskömény

A növény szinte minden része felhasználható. Tehát a magja éppúgy, mint a levele, szára vagy a gumós gyökere. A magokból préselt illóolaj készíthető, mely antiszeptikus hatású, és nyugtatja az ideges gyomrot. Ha begyulladt a szemünk, segít az édesköményből készült borogatás. Nehéz, zsíros és puffasztó ételek után pedig jó hatást gyakorol ránk, ha megiszunk egy csésze édeskömény teát, ami a gyomorgörcsöket is enyhíti.

Kakukkfű

A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat.

Kamilla

A kamilla gyógyító hatását senkinek nem kell bemutatni. Ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb növény nyugtat, jó fertőtlenítő hatású, oldja a feszültséget és csökkenti a gyulladásokat is. A kamillás inhalálás - egy maréknyi szárított virágot öntsünk le egy liter forrásban lévő vízzel - kinyitja a pórusokat és tisztítja az arcbort.

Kapor

A konyhában a tök és az uborka elmaradhatatlan ízesítőszere. Ha csészénként 1 teáskanál szétnyomott kapormagból teát főzünk, könnyíthetünk puffadtság-érzetünkön, serkenthetjük az emésztésünket, és oldhatjuk a beleinkben lévő görcsöket. Ha pedig szétrágunk pár kapormagot, frissíthetjük a leheletünket és elmulaszthatjuk a csuklást.

Komló

A sörgyártás legismertebb és elmaradhatatlan alkotóeleme, de szárított komlóvirágból nagyon kellemes, lazító fürdőt is lehet készíteni. A komlótea megnyugtat, altató hatású, és segít emésztési problémák esetén. Nagyon finom az illata is: 10 dkg szárított komlót töltsünk egy kisebb párnahuzatba, és helyezzük el a hálószobában.

Koriander

Az ázsiai és a mexikói konyhát szinte el sem lehet képzelni koriander nélkül. Hazánkban viszont nem mindenki ismeri ezt a karakteres, intenzív ízű növényt, úgyhogy amikor először használjuk, bánjunk vele csínján! A koriander zöldje nagyszerűen illik a salátákhoz, levesekhez, különböző szószokhoz. A szétnyomott, teának megfőzött magok serkentik az emésztést, és könnyű nyugtatóként is alkalmazhatók.

Körömvirág

Ennek a sokoldalú növénynek a legtöbb hatóanyaga a sárgás-narancsos virágszirmokban rejlik. A kozmetikában gyógyító tulajdonságai miatt használják - elsősorban száraz és érzékeny bőrre készült ápolókrémekben és tejekben.

Levendula

Itthon főként a levendula szárított virágait és a belőlük nyert illóolajat ismerik és használják. Azok akik szívesen (és gyakran) utazgatnak a Földközi-tenger vidékén, jól ismerhetik a levendula lila virágaival borított, mediterrán mezők illatát. A levendulából készített aromafürdő jól harmonizál, és megnyugtatja a szervezetet. Ehhez egy liternyi forrásban lévő vízzel le kell forrázzunk egy maroknyi szárított levendulavirágot, majd 10 percig állni hagyni, utána pedig a fürdővízhez adagolni.

Lestyán

Vegetanövényként is ismert zöld leveleit elsősorban levesek és egytálételek fűszerezésére használják. A lestyánból készített tea gyorsan mérsékli a gyomorfájdalmakat, és méregteleníti a szervezetet, ha például túl sok nikotin és alkohol került a testbe. Puffadtság esetén 3-6 csepp lestyánból kivont illóolajat ajánlatos bevenni.

Majoránna

A szaftos, illatos húsok - például a sertés- vagy a libasültek - tradicionális fűszere, de a kolbászokból, hurkákból és egytálételekből sem nélkülözhető, hiszen sokkal emészthetőbbé teszi azokat. A majoránnából főzött tea nyugtatja a fáradt idegeket, segít a bél- és gyomorproblémákon, elmulasztja a fejfájást és elűzi az álmatlanságot.

Medvehagyma

Az ínyencek titkos fegyvere! A zöld levelek ugyanis enyhén fokhagymaízűek, így kihagyhatatlanok például a pestóból, az ízletes szószokból, salátákból vagy levesekből. Kéntartalmú hatóanyagai miatt óvja a szívet és a keringési rendszert, az emésztőrendszert pedig felpörgeti. C-vitamin tartalma nagyon magas!

Menta

Felfrissíti a gyümölcssalátákat, a desszerteket és a koktélokat. A borsmentatea a nátha és a meghűlés kiváló ellenszere, de hatásos emésztési bántalmak esetén is. Ha borsmentaolajas inhalálást végzünk, kitisztíthatjuk a légutainkat, ha viszont a fürdővizünkbe csepegtetünk pár cseppnyi illóolajat, felfrissülünk tőle.

Orbáncfű

A fáradt idegek leghatásosabb gyógynövénye. A belőle készült teák (három csésze naponta) vagy cseppek gyógyítják az enyhe depressziót, megszüntetik a kimerültséget és a változó korral járó panaszokat. Fontos tudni, hogy a növény hatása csak két-három hét múlva jelentkezik. Az orbáncfűből készült borogatás csillapítja a reumás és az isiászos fájdalmakat.

Petrezselyem

Formáját tekintve kétfélét különböztetünk meg: a fodros, díszítésre alkalmasat, és az intenzívebb ízű, sima levelűt. Mindkét növény rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül erősítik az egész szervezetet, új energiával töltenek fel, és felébresztik a fáradt férfiakat. Egy csokor petrezselyem elfogyasztása háromórányi alvást helyettesít.

Százszorszép

Lehet, hogy kissé idegennek tűnik az elfogyasztás ötlete, de a százszorszép sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül magas a csersav- és az illóolajtartalma. A belőle készített tea segít légzési nehézségek esetén, és vértisztító hatású. A virágok és a levél jól illik az édes vagy pikáns salátákhoz, és a kenyérre kent friss sajtokhoz, túróhoz.

Tárkony

A benne megtalálható illóolaj és keserűanyag serkenti a gyomorsav-termelődést. Jót tesz az emésztési zavarokkal és gyomorsav-túltengéssel küszködőknek: főétkezések után igyunk meg 2 csésze teát, amelyhez literenként 4 tárkonygyökeret használjunk fel. Főzéshez - domináns aromája miatt - csak óvatosan alkalmazzuk.

Verbéna

A verbénatea idegi kimerültség esetén megnyugtat, és harmonizálja az emésztést. Ha aromalámpába pár csepp belőle készült illóolajat teszünk, elmulaszthatjuk a stresszt és a rossz hangulatot. Ezen kívül frissítő hatású, és feléleszt egy fárasztó nap után is.

Kép forrása: www.termeszetes-egeszseg.com

Vissza