Szteroidok
2002/10/21 08:00
6685 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legtöbben, ha a szteroidokról hallanak, rögtön a body buildingre és a doppingolásra gondolnak. Valójában a szteroid szó egy vegyületcsoportot jelöl, melyek képviselői megtalálhatóak a szervezetben. Jellemző a közös, hasonló alapváz, melyet szteránváznak neveznek.

Ezek a vegyületek a szervezetre jellegzetes biológiai hatást gyakorolnak. Ezek a molekulák, mint hormonok a szervezet kommunikációjában vesznek részt. Szteroidok közé tartoznak pl. a nemi hormonok, mint a tesztoszteron, az ösztrogén, de említhetném akár a glukokortikoidokat, vagyis a mellékvesekéreg hormonokat is. Ezekre a vegyületekre jellemző, hogy zsíroldékony lévén könnyen átjutnak a membránon, és a sejtek citoplazmájában található receptoraikhoz kapcsolódnak. A kapcsolódás hatására azok aktiválódnak, és mint komplex bejutnak a sejtmagba, ahol a DNS egyes szakaszainak átírását változtatják meg. Ennek hatására megváltozik a sejtben keletkező fehérjék összetétele. A fehérjék funkciója dönti el a továbbiakban, hogy a hormon milyen hatást gyakorolt a sejtre. A hormon hatása minden olyan sejtben jelentkezik, mely rendelkezik receptorral.
Gondolhatnánk arra, hogyha ezek a vegyületek zsíroldékonyak, akkor milyen formában keringenek a vérárammal. A szteroid típusú hormonok a vérben való tartózkodás ideje alatt speciális szállítófehérjéhez kötődnek, ilyen lehet pl. a transzkortin kortizol számára, vagy a szexuálhormon kötő globulin a tesztoszteron és az ösztrogén számára.
A szervezetben megtalálható szteroidok:
- Tesztoszteron
- Ösztrogének
- Progeszteron
- Kortikoszteroidok
- D-hormon, ami tulajdonképpen a szervezetben átalakult D-vitamint jelöli.

A gyógyszeripar és a vegyészet fejlődése lehetővé tette olyan gyógyszerek kidolgozását, melyekben e hormonok egyes hatásai felerősödtek. E vegyületek jóllehet gyógyszernek készültek, ma már más célokra is használatosak, sőt vannak köztük olyanok, melyek mellékhatásaik révén olyan veszélyesek, hogy gyógyszerként nem kerülhettek forgalomba. E szerek használata előtt célszerű mérlegelni, hogy mi éri meg jobban, a gyors eredmény, vagy a későbbiekben az egészséges élet.