Téli olimpia
2005/02/23 08:00
1318 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Akár az erdei iskolában, akár a városi vagy a Városligeti Műjégpályán, akár az iskola háta mögött, a saját magunk által fellocsolt MŰ-JÉGPÁLYÁN is játszhatunk igazi téli játékokat havon és jégen. Ezekből következzen néhány - egy téli olimpia keretmesével együtt, amelyik összefogja a játékokat.

Téli Olimpia

Akár az erdei iskolában, akár a városi vagy a Városligeti Műjégpályán, akár az iskola háta mögött, a saját magunk által fellocsolt MŰ - JÉGPÁLYÁN játszhatunk igazi téli játékokat havon és jégen. Ezekből következzen néhány - egy téli olimpia keretmesével együtt, amelyik összefogja a játékokat.

Egyéni versenyszámok:

 • Sífutás: Az induló talpára gumipókkal felerősítjük a két deszkát (ez most a futóléc) és a kezébe fogja a két botot. Jelre indul, és így kell megtennie minél gyorsabban a kijelölt távot. Időre megy.
 • Biatlon: Most a síléc csak gondolatban van az indulóval, helyette futással kell megtennie a távot. A fegyvert sem kell a hátán vinnie, de azt a három hógolyót, amit előre gondosan elkészített, azt igen. Futás közben adott helyeken el kell találnia egy-egy fát, és ha nem sikerült, le kell futnia azt a kis büntetőkört is, amit előre kijelöltünk. Időre megy.
 • Bob: Kicsi lejtő mindenképpen szükséges lenne ehhez a feladathoz. A versenyző adott jelre indul, bizonyos szakaszt futva tehet meg, majd hasra vágódik a nejlonzsákra, és igyekszik minél messzebbre csúszni (kijelöljük, hogy hol kell elkezdenie a csúszást) A csúszás távolságát kell mérni.
 • Szánkó: Hasonló a bobversenyhez, de itt a szánkót tolva kell szaladni, ülésbe ráugrani a kijelölt helyen, majd onnan csúszni.
 • Gyorskorcsolyázás: Itt sincs korcsolya, de azért, hogy a gyerekek utánozzák a gyorskorcsolyázók mozgását, helyezzünk el a pályán valamilyen tárgyakat (botokat szúrjunk le a hóba), amelyeket minden egyes csúszásnál érinteniük kell a lábukkal. Időre megy, kijelölt pályán.
 • Síakrobatika: Itt lesz szükség a gyerekek számára méretezett sílécre. Annyi köze van a síakrobatikához, hogy minden versenyzőnek magával kell vinnie az egyik sílécet, miközben az adott helyeken végrehajtja a következőket: előre bukfenc, futás tovább, majd egy hátra bukfenc, felmászni valamire, leugrani onnan stb. Szóval ez egy kis akadálypálya leküzdése, de vinni kell végig a sílécet is. Időre megy. (Jó, ha ezt a számot egy tanár vezeti)
 • Síugrás: Hasonló az előzőhöz, itt is vinni kell a kis sílécet, majd hármasugrást kell vele végrehajtani. Távolságra megy.
 • Jégtánc: Itt sincs korcsolya, de kell egy pár, akik a véletlenszerűen felcsendülő zenére bemutatják a kűrt. Ezt a versenyszámot hagyjuk a végére, hogy mindenki megnézhesse a többieket. Itt a "hozzáértő zsűri" pontoz (tehát mi)

Csoportos versenyszámok:

Egy osztálynyi gyerekből alakítsunk ki 3-4 csapatot, amelyek egyes oszlopban - egymás mellett a csapatok - felállnak az indító vonal mögött. (Ügyelni kell az azonos létszámra, de ha ez nem jön össze, akkor ki kell jelölni azokat a gyerekeket, akik az egyes feladatoknál kétszer mennek) Minden csapattal szemben (kb. 12 méterre helyezzünk el valamit, amit majd meg kell kerülniük.

 • Öltöző-vetkőző váltó: Az első tanuló az indítójelre elindul és elszalad a bójáig, ott ledobálja a rajta lévő sapkát, kesztyűt, sálat, majd szalad vissza. Kézráütéssel váltja a társát, aki kiszalad, a bójánál magára szedi az ott lévő cuccokat (fel kell venni!), visszafut, majd az indítóvonal mögé érve ráadja ezeket a következő gyereknek. Ő ugyanúgy tesz, mint az első és ez folytatódik addig, míg van induló.
 • Szánkó-váltó: Az első gyerek a szánkón ül, a társa tolja őt. A bójánál csere. Váltás után a következő pár, és így tovább.
 • Szánkó talicska: Az egyik gyerek a szánkón hasal, társa a behajlított lábánál fogva tolja, a bójánál csere, s így vissza.

Szükséges eszközök:

 • 1 pár síléc ( a legnagyobb sícipővel)
 • 1 pár síbot
 • 2 db kb. 1,5 m hosszú, 10 cm széles deszka
 • 2 db kb. 1,5 m-es bot
 • 1 db szánkó
 • 2 db vastag nejlon zsák
 • 1 pár gyerek síléc
 • mérőszalag
 • magnó, zene

A keretmese:

Minden olimpikon készítsen magának egy "kvalifikációs kártyát", ami azt jelenti, hogy meg kell rajzolni egy táblázatot, ebben egymás alatt feltüntetni a versenyszámokat, helyet biztosítva annak, hogy legyen hová beírni az eredményt és az eredményért járó pontszámot is. Az összes versenyszámnál a gyerekek egymásnak mérik az időt vagy távot (általában legalább ketten, hogy fel se merüljön az indulóban a csalás lehetősége). Aki mérte, az fogja igazolni a társa papírján az eredményt. Miután a gyerekek teljesítették a versenyszámokat, szedjük be a lapjaikat, pontozzuk a teljesítményeket. Természetesen nem kötelező mindenkinek minden versenyszámban indulnia, de olimpiai bajnok az lehet csak, aki a legtöbb pontot gyűjtötte. Értékeljük külön a fiúkat, lányokat, így sok érmet kioszthatunk!

A csoportos játékok értékelése:

Minden játéknál az első csapat 4 csillagszórót, a második hármat, a harmadik kettőt, az utolsó egyet kap. Értelemszerűen a legtöbb csillagszórót gyűjtő - és majd gyújtó - csapat nyer. Jó játékot, havat, jeget, jó szórakozást!